Ga naar de inhoud
Twee functies

Onderzoekscollege tikt Thierry Baudet op vingers om bijbanen

Beeld © ANP

Thierry Baudet is door het onafhankelijk College van onderzoek integriteit op de vingers getikt. De leider van Forum voor Democratie heeft verzuimd twee bijbanen op te geven.

Het College van onderzoek integriteit heeft als taak te controleren of Kamerleden zich aan de Gedragscode houden. Een burger had eerder een klacht ingediend tegen Baudet over nevenfuncties van de FvD-leider.

Ieder Kamerlid is verplicht om nevenactiviteiten op te geven in het register van de Tweede Kamer. Baudet heeft dat bij twee van zijn functies niet gedaan. Het gaat om zijn rol als bestuurslid van Forum voor Democratie bv en zijn baan als directeur van THPB Media bv.

Boete
Lees ook:
Boete voor Forum voor Democratie om illegale kerstmarkt Wijster

Na een maandenlang onderzoek, waar Baudet niet aan heeft willen meewerken, vraagt Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp nu de Kamer om een besluit te nemen of Baudet berispt moet worden. Dat houdt in dat hij alsnog zijn nevenactiviteiten moet registreren. Werkt Baudet niet mee, dan kan hij in het ergste geval voor een periode worden geschorst.

Bekijk ook: Vergelijking Baudet met WOII

02:23
Volgens veel politici gaat Baudet een grens over, maar tegelijkertijd wil niemand toornen aan de vrijheid van meningsuiting.

Reactie Baudet:

"Baudet geeft zijn neveninkomsten niet op, net als zijn reizen en geschenken. Die hebben niets met zijn werk als Kamerlid te maken. Als mensen hem niet vertrouwen, zegt hij, dan moeten zij vooral niet op hem stemmen. Uiteraard houdt Baudet zich aan de wet, en betaalt hij over zijn inkomsten net als iedereen keurig belasting."

Bron: RTL Nieuws