Ga naar de inhoud
Ruwe omgangsvormen

Tweede Kamer wil dat voorzitter sneller ingrijpt bij bedreiging en intimidatie

Kamervoorzitter Vera Bergkamp vandaag tijdens het debat. Beeld © ANP

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de Kamervoorzitter meer bevoegdheden krijgt om in te grijpen als Kamerleden hun collega's in debatten intimideren of bedreigen. Forum voor Democratie is daar tegen. Kamerlid Gideon van Meijeren van die partij botste hierover met een aantal andere partijen.

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over de omgangsvormen in het parlement. In de Kamer moet alles kunnen worden gezegd, vindt Van Meijeren. "Het vrije parlementaire debat, dit fundamentele uitgangspunt van de democratie, staat ernstig onder druk", stelde hij. De FVD'er vindt dat er, sinds de komst van de nieuwe voorzitter Vera Bergkamp, steeds minder gezegd mag worden in het parlement. "De huidige Kamervoorzitter misbruikt haar bevoegdheden om Kamerleden de mond te snoeren."

Voor tribunaal gesleept

De opvatting van het Forum-Kamerlid werd gehekeld door zowel de coalitie- als oppositiepartijen. Forum wordt regelmatig door de voorzitter tot de orde geroepen om uitspraken die te ver gaan. Zo dreigde Forum-Kamerlid Pepijn van Houwelingen D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma dat hij nog eens voor een tribunaal zou worden gesleept. Beelden daarvan zie je hier:

Debat tussen FvD en D66 ontspoort na bedreiging: 'Uw tijd komt nog wel'

07:56
Forum-Kamerlid Van Houwelingen tegen D66-Kamerlid Sjoerdsma: "Uw tijd komt nog wel, er komen tribunalen." Andere Kamerleden reageren met afschuw en het debat wordt geschorst.

Vooral het 'tribunalen-incident', dat in november gebeurde, zette de discussie over de grenzen van het vrije woord in de Kamer op scherp. Ook de rol van voorzitter Vera Bergkamp was onderdeel van het gesprek. Meerdere partijen vonden dat ze harder had moeten ingrijpen.

'Totale waanzin'

"Forum draagt bij aan de spiraal van geweld, ook hier in het parlement", zei GroenLinks-voorman Jesse Klaver. "Dit soort ondermijnende activiteiten accepteren we niet."

Diverse partijen hekelden de afwezigheid van Forum bij veel debatten, waaronder een groot deel van het debat over de omgangsvormen. "Twee minuten voor zijn eigen inbreng loopt Van Meijeren de zaal in om zijn tirade te gaan afsteken. Ik ga daar niet naar luisteren", zei SP-Kamerlid Renske Leijten. "Totale waanzin", vond ook Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB).

Reglement aanpassen

D66 en ChristenUnie hebben een voorstel ingediend voor aanpassing van het reglement van orde van de Kamer. Een meerderheid van de Kamer steunt dat plan. Tweede Kamerleden die collega-volksvertegenwoordigers in debatten intimideren of bedreigen, moet eerder het woord worden ontnomen. Eventueel moeten ze uitgesloten kunnen worden van de vergadering. De voorzitter van de Tweede Kamer zou deze bevoegdheid moeten krijgen.

Forum
Lees ook:
Forum wil wel spreken met Kamervoorzitter Bergkamp, maar vooral over anderen