Wegsturen onterecht

Rechter: Kamerlid Nilüfer Gündoğan moet terug in fractie van Volt

09 maart 2022 15:31 Aangepast: 09 maart 2022 21:38
Een opgeluchte Gündoğan Beeld © ANP

Politieke partij Volt moet alle maatregelen tegen Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan terugdraaien. Dat heeft de rechter bepaald in een vernietigend oordeel. Zowel de schorsing als de beëindiging van haar fractielidmaatschap is onterecht en moet per direct worden ingetrokken. Volt-leider Dassen heeft zijn excuses aangeboden.

De 44-jarige Gündoğan laat in een verklaring weten opgelucht te zijn. "Ik zal mijn pijn omzetten in politiek. Ik ben erg blij en wil deze nachtmerrie snel achter me laten."

Gündoğan, de nummer 2 van Volt, wil snel weer aan de slag gaan voor 'haar partij'", zegt ze in een reactie:

Volt schorste Gündoğan op 14 februari nadat de partij meldingen kreeg over grensoverschrijdend gedrag. Op 26 februari werd ze uit de partij gezet. De partij maakte die dag bekend dat de meldingen over grensoverschrijdend gedrag 'uit alle lagen van de partij' kwamen. "Ze lopen uiteen van handtastelijkheden en ongewenste seksuele avances tot intimidatie en misbruik van positie." 

Diezelfde avond deed het Kamerlid aangifte tegen Volt wegens smaad en laster.

Geen juridische grondslag voor schorsing

De voorzieningenrechter oordeelt nu dat Volt in de hele affaire 'te voortvarend een onjuiste weg heeft bewandeld'. "Ten aanzien van de schorsing als fractielid concludeert de rechtbank dat hier zowel juridisch als inhoudelijk geen grond voor was. De partijstatuten en het fractiereglement bieden voor een schorsing geen juridische grondslag."

Gündoğan werd geschorst zonder deugdelijke uitleg waarom, zonder de aard van de klachten toe te lichten en zonder enige vorm van hoor en wederhoor en dat kan volgens de rechter niet door de beugel. Volt-leider Dassen gaf  in een verklaring toe dat de rechter de partij 'op de vingers heeft getikt'. Hij gaf aan met Gündoğan te hebben gesproken en zijn excuses aangeboden te hebben: 

Ook beëindigen lidmaatschap tegen de regels

De rechter oordeelt ook dat geen gronden waren voor het beëindigen van het fractielidmaatschap. Daar is opnieuw geen correcte procedure gevolgd. Daarnaast was voor het besluit inhoudelijk onvoldoende grond. "Procedureel gezien had de partij volgens het eigen fractiereglement eerst andere stappen moeten zetten voordat er tot beëindiging van het fractielidmaatschap mocht worden besloten."

Als het gaat om ongewenste omgangsvormen hoort een Kamerlid minimaal twee waarschuwingen op schrift te krijgen. Ook moet een verbeterplan worden opgesteld. Daarnaast moeten met het Kamerlid meerdere gesprekken zijn gevoerd en moet het Kamerlid zich in een besloten Kamerledenoverleg kunnen uitspreken over de situatie. "Dit alles is in het geval van Gündoğan niet gebeurd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Volt zet Gündoğan uit Kamerfractie na 13 meldingen over ongewenst gedrag

'Klap in het gezicht voor Laurens Dassen'

Politiek verslaggever Floor Bremer: "Met deze uitspraak geeft de rechter ook partijleider Laurens Dassen een klap in het gezicht. Het zal voor de partijleider van deze jonge partij na zo’n uitspraak moeilijk zijn, om zijn positie te behouden. Sowieso zal een terugkomst van Gündoğan in de partij een ingewikkelde zaak zijn, waarbij het de vraag is of de door de rechter voorgestelde mediation het wederzijds wantrouwen kan wegnemen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore