Ga naar de inhoud
CoronaCheck-app

Europees coronabewijs toch verlengd? 'Kabinet speelt met vertrouwen burgers'

(Archieffoto) Beeld © ANP / Hollandse Hoogte

Tegen de nadrukkelijke wens van de Tweede Kamer in lijkt het kabinet in Brussel toch te onderhandelen over een Europees coronabewijs. Dat blijkt uit Kamervragen van een flink aantal partijen aan minister Kuipers (Volksgezondheid).

De Kamer staat op scherp omdat een paar weken geleden een motie van het Kamerlid Pieter Omtzigt werd aangenomen die het kabinet gebiedt geen stappen te zetten voordat die door de Kamer zijn goedgekeurd.

Geen toestemming

In een brief aan de Kamer schrijft Kuipers dat hij geen onomkeerbare stappen zal nemen zonder dat de Kamer daarin gekend is. En daar zit volgens Omtzigt de kneep: "Dat is vilein, want geen onomkeerbare stappen zetten is iets anders dan de Kamer van tevoren informeren over wat ze willen gaan doen en pas verdergaan na een debat in de Kamer. En dat eist mijn aangenomen motie."

Hij wijst erop dat het woord 'gekend' alleen informeren betekent, niet toestemming vragen. "Ik vertel je even dat ik je huis in brand steek en dan ben je daarin gekend. Maar je hebt geen toestemming gegeven."

Ergernis
Lees ook:
Ergernis over laat advies boosterprik voor jongeren: 'Heft in eigen hand genomen'

Dat steekt Omtzigt. Want in de oorspronkelijke plannen zouden de coronaverplichtingen voor reizen per 1 juli aflopen. Door in Europees verband af te spreken die maatregelen nog een jaar te laten duren, kunnen bijvoorbeeld mensen die geen boosterprik hebben gehad deze zomer binnen Europa niet zo maar naar het buitenland.

Boosterprik

"Dat gaat bij ons om bijna de helft van de bevolking", zegt Omtzigt. Ook wijst hij erop dat de Gezondheidsraad niet adviseert jongeren van 12 tot 18 jaar te boosteren.

"Door deze maatregel dwing je jongeren een boosterprik te halen, terwijl dat volgens de gezondheidsdeskundigen niet nodig is. Dat is wel heel lelijk. Het is toch bizar dat in veel landen de maatregelen worden afgeschaald en we voor reizigers de eisen van vaccinatie in stand houden", zegt Omtzigt.

Deze
Lees ook:
Deze landen laten coronamaatregelen los: 'Tijd om dansje te wagen'

Volgens hem is dat de omgekeerde wereld en laat het zien dat het coronatoegangsbewijs overbodig is en alleen het reizen belemmert. Dus moet het kabinet niet inzetten op steun aan zo'n maatregel, zegt hij, maar juist steun zoeken bij Europese landen die dit ook niet zien zitten om zo de invoering te blokkeren.

Blokkerende minderheid

"Nu een land als Frankrijk om is, net als Spanje, Polen, Zweden, Denemarken en Ierland, en bijna nergens meer om een coronapas vraagt, komt zo'n blokkerende minderheid in zicht." Volgens Omtzigt 'speelt het kabinet met het vertrouwen van de burgers' omdat de plannen op hen een grote impact zouden hebben. "Als je het vertrouwen kwijt wilt raken, is dit een goede manier."

Woensdag en donderdag debatteert de Kamer over het Europese coronabewijs. Dan moet duidelijk worden of de Kamer het kabinet een ander pad op zal dwingen.