Ga naar de inhoud
Opnieuw tegenslag

Opening Lelystad Airport steeds onzekerder: stikstofberekeningen afgekeurd

Lelystad Aiport wordt uitgebreid voor vluchten naar populaire vakantiegebieden. Beeld © ANP

De opening van Lelystad Airport lijkt opnieuw te worden uitgesteld. De stikstofberekening die Lelystad inleverde bij het ministerie van Landbouw is afgekeurd door minister Christianne van der Wal. De luchthaven kan daardoor niet direct een natuurvergunning krijgen, waardoor nieuw uitstel onafwendbaar is. Dat zeggen Haagse bronnen tegen RTL Nieuws.

Het gaat allemaal om de regeling voor zogenoemde 'PAS-melders'. Die regeling is ooit in het leven geroepen voor bedrijven die maar weinig stikstof uitstoten. Onder deze regeling konden zij gemakkelijker een natuurvergunning krijgen.

Ook Lelystad Airport vond dat het onder die regeling kon vallen en leverde daarvoor berekeningen aan. Maar die berekeningen kloppen niet, blijkt uit een analyse, en dus keurt de minister de aanvraag af.

Uitstel

Ingewijden in Den Haag zeggen dat de opening van Lelystad Airport, die al vaker werd uitgesteld, daardoor opnieuw verder uit zicht raakt. Minister Van der Wal zal het besluit later vandaag bekendmaken.

Om aan de noodzakelijke natuurvergunning te komen, moet het vliegveld naar manieren gaan zoeken om de hogere stikstofuitstoot te compenseren. Naar verwachting kan dat alleen door een groot aantal boeren uit te kopen, iets dat op korte termijn zo goed als onmogelijk is.

Lelystad
Lees ook:
Lelystad Airport pas in 2021 open, door coronavirus voorlopig geen overloopluchthaven nodig

Opnieuw uitstel

Lelystad Airport is een kwestie die zich al jaren voortsleept in politiek Den Haag. Het vliegveld in de Flevopolder is bedoeld als overloopluchthaven van Schiphol, maar stuit op veel verzet van binnen en buiten de politiek. 

De Tweede Kamer moet ook nog altijd groen licht geven voor de opening van de luchthaven.

Rondleiding door ongebruikt vliegveld: gaat Lelystad Airport nog open?

02:21