Ga naar de inhoud
Gemeenteraadsverkiezingen

Weet je nog niet wat je moet stemmen? Vind hier de stemhulp voor jouw gemeente

Er valt wat te kiezen, bijvoorbeeld hier in Den Haag. Beeld © ANP / RTL Nieuws

Op maandag 14, dinsdag 15 of woensdag 16 maart mag je weer je stem uitbrengen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Weet je nog niet wie je moet kiezen, dan zijn er stemhulpen voor jouw gemeente. Vind de stemhulp voor jouw gemeente op onze kaart.

Misschien had je het al gemerkt: niet elke stemhulp is voor elke gemeente beschikbaar. Dat komt omdat sommige stemhulpen gemaakt worden in opdracht van de gemeente. Die kan ervoor kiezen om geld vrij te maken voor een stemhulp, zodat inwoners geholpen kunnen worden bij hun keuze, of het aan de markt over te laten.

Er zijn drie grote stemhulpen: StemWijzer van ProDemos, het Kieskompas van de Vrije Universiteit Amsterdam en Mijnstem.nl, dat een samenwerking is van onderzoeksbureau Citisens en DPG Media. In deze kaart vind je de stemhulp voor jouw gemeente:

Mijnstem.nl biedt de meeste stemhulpen: deze site is in 235 gemeenten beschikbaar. De StemWijzer is voor 55 gemeenten in te vullen en het Kieskompas biedt in 36 gemeenten hulp aan.

Niet overal hulp beschikbaar

In sommige gemeenten zijn meerdere stemhulpen beschikbaar, maar er zijn ook gemeenten waarvan de bewoners bij geen enkele stemhulp terechtkunnen. Kiezers daar moeten dus zelf op zoek: vaak kun je wel terecht bij lokale media of op de site van de gemeente om te zien wat de plannen van de verschillende partijen zijn.

Er zijn ook nog speciale kleinschaligere stemhulpen over bepaalde thema's, zoals duurzaamheid, LHBTI-rechten en zelfs over cannabis. We hebben ervoor gekozen deze niet mee te nemen in onze kaart, omdat die maar in weinig gemeenten beschikbaar zijn.