Ga naar de inhoud
Na oorlog in Oekraïne

Kamer wil meer geld voor defensie, waar gaat dat naartoe?

Een oefening van Nederlandse militairen. Beeld © ANP

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil vanwege de Russische invasie in Oekraine meer geld voor defensie. Het gaat om miljarden euro's. Is dat nodig en waar gaat dat geld dan naartoe? Oud-directeur Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst Pieter Cobelens en oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif leggen het uit.

Beide oud-militairen zijn blij met het extra geld. "Ja, het is hard nodig", zegt Cobelens. "Want we hebben nooit voldaan aan de verplichting die volgt uit het NAVO-lidmaatschap, om 2 procent van ons bruto nationaal product uit te geven aan defensie. We zijn altijd een onbetrouwbare partner geweest. We hebben als land altijd gejokt dat we dat zouden doen, maar we gaven altijd veel minder."

Alleen redden

Maar nu Rusland zich zo gedraagt, wil Nederland daar wél aan voldoen, zegt Cobelens. "Dat is ook nodig, want als NAVO-land hebben we altijd onder de bescherming van de Verenigde Staten geleefd. Maar nu moeten Europese NAVO-landen ook zelf sterk staan. Want de VS moeten ook Taiwan in de gaten houden, dat door China wordt bedreigd. Als de VS daar moeten helpen, moeten de Europese NAVO-landen zich hier kunnen redden."

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamer wil meer geld naar defensie en is woest over 'Kremlinpropaganda' Baudet

Er is nog een andere reden waarom het extra geld belangrijk is, zegt Cobelens. "We hebben nu wapens en munitie gegeven aan Oekraïne. Dat zijn geen kleine hoeveelheden, maar dat moet worden vervangen. In het verleden waren dat tijdrovende procedures, maar de Kamer heeft er gelukkig mee ingestemd om die te verkorten."

'Fiksen wat we hebben'

Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif is ook opgetogen dat 'Nederland kan voldoen aan z'n grondwettelijke taken'. "Wat er nu als eerste moet gebeuren, is dat er gefikst wordt wat we hebben. Dus dat er wordt gezorgd dat alles wat vliegt, rijdt of vaart bij defensie zijn taken goed kan doen. We komen op dit moment namelijk vuurkracht tekort op land, zee en in de lucht. Daar moeten we echt wat aan doen. En er moet worden gezorgd dat de voorraden op orde zijn, dat schepen en vliegtuigen inzetbaar zijn en dat er kan worden geoefend."

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamer wil wapens naar Oekraïne én Poetin financieel raken

De Kruif wijst op het moderne materieel van de Russen. "Onze schepen, helikopters en grondtroepen zijn erg kwetsbaar. We hebben bijvoorbeeld kanonnen die minder ver kunnen schieten en afweergeschut dat snelle raketten niet kan detecteren."

Daarnaast moet volgens De Kruif extra geld naar een betere vergoeding voor militairen. "Op dit moment verdient een sergeant 10 procent minder dan een vergelijkbare functionaris van de politie. Je moet mensen belonen voor het werk dat ze doen. We zien in Oekraïne wat het verschil is tussen de wil om te vechten en als die wil er niet is. "

Bekijk ook: Oekraïners slaan wapens in: 'Aanval is onvermijdelijk'

02:36