Ga naar de inhoud
Oekraïne-debat

Tweede Kamer wil meer geld naar defensie en is woest over 'Kremlinpropaganda' Baudet

Baudet (op de achtergrond) en Sjoerdsma (D66)

Bijna alle partijen in de Tweede Kamer veroordelen het Russische geweld in Oekraïne en steunen het pakket aan sancties. Regeringspartijen zoals D66 en VVD willen miljarden extra voor defensie. Het optreden van Forum-leider Baudet, die de aanval van Rusland niet veroordeelt, zorgt voor woede. "Baudet is een meeloper van een oorlogsmisdadiger", vindt D66.

De Tweede Kamer is speciaal teruggekomen van het Krokusreces om te praten over de Oekraïne-oorlog en de rol van Nederland daarin. Het debat begon met een verklaring van premier Rutte. "Wij veroordelen deze ongekende daad van agressie tegen een democratisch, Europees land. Wij veroordelen president Poetin en zijn kliek", zei Rutte die keihard uithaalde naar de Russische president.

Rutte zei dat hij meermaals contact heeft gehad met de Oekraïnse president Zelenski. "Het is onwerkelijk dat elk gesprek het laatste kan zijn", zei Rutte zoals te zien is in de video:

Rutte: 'We moeten Russische agressie een halt toeroepen'

02:07

Meer geld naar defensie

Een meerderheid van de politieke partijen, waaronder regeringspartijen VVD en D66 willen meer geld naar defensie. "Voor mijn fractie is er nu geen enkel taboe", zei Sjoerd Sjoerdsma (D66). De D66'er wees erop dat het kabinet deze regeerperiode al 10 miljard euro extra investeert in het militaire apparaat. Maar D66 is bereid meer te doen. "Wat nodig is, is nodig."

Ook de VVD vindt dit het moment dat Nederland aan de NAVO-norm van 2 procent gaat voldoen. Minister Ollongren (Defensie) gaat er naar kijken en komt met rekensommetjes, maar ze wil nu niet met stoom en kokend water een bedrag gaan noemen.

Boycot van gas

De linkse partijen vinden dat het kabinet ook de Russische financiële belangen die via de Amsterdamse Zuidas lopen hard aanpakken. Daarvoor pleiten de PvdA, GroenLinks en de SP.

GroenLinks pleit ook voor een boycot van Russisch gas en olie. "Dat is vergaand, maar we moeten dat doen", zei Jesse Klaver. Klaver wil ook een onderzoek van de Tweede Kamer naar de financiering van politieke partijen en politici naar mogelijke banden met Rusland.

Ook wil de partij dat Forum voor Democratie en de PVV geen toegang krijgen tot vertrouwelijke informatie van het kabinet aan de Tweede Kamer over de oorlog in Rusland.

Niet alle partijen zijn voor de strenge sancties tegen Rusland. Zo is de PVV tegen. Die hebben volgens Kamerlid Raymond de Roon geen zin. "We moeten onze eigen economie niet opofferen", zei de PVV'er in het debat. 

Kamerlid Van Haga vindt dat Nederland neutraal moet zijn.

Woede over uitspraken Baudet

Opvallend is het optreden van Forum-leider Thierry Baudet. Hij wil de inval van Rusland niet duidelijk veroordelen. "Ik vind het fout en stupide wat er gebeurt. Maar het is ook de schuld van het Westen." De voorman van Forum vreest een escalatie van het geweld als het Westen doorgaat met de huidige maatregelen. "We worden een derde wereldoorlog in gerommeld."

Oekraïne moet volgens hem een neutrale staat worden en Rusland moet worden erkend als een partner. Want de 'echte vijand' is China, zei Baudet.

'Wartaal'

De Forum-leider zorgde met zijn uitspraken voor woedende Kamerleden. "Baudet is een meeloper van een oorlogsmisdadiger", vindt Sjoerdsma."Het doet pijn om deze Kremlin-propaganda hier in dit huis van de democratie te horen."

"Wartaal", noemde Klaver het. "Dit is een man in de war." De Forum voor Democratie-leider zelf zegt dat de rest in een ‘Disney-wereld’ leeft

Eerste
Lees ook:
Eerste beelden: onderhandelingen Rusland en Oekraïne begonnen