Binnen vijf jaar

Kabinet wil flink meer vrouwelijke managers bij de overheid

25 februari 2022 12:21 Aangepast: 25 februari 2022 16:49
archieffoto Beeld © ANP

Binnen vijf jaar moet de helft van het aantal leidinggevenden bij de rijksoverheid vrouw zijn. Dat zal het kabinet vandaag beslissen. Nu is ruim 30 procent van de managers bij het Rijk vrouw. Dat percentage moet omhoog naar 45 tot 55 procent. Alle ministeries worden zelf verantwoordelijk om dit percentage te halen.

Het kabinet wil niet alleen bij het rijk meer vrouwelijke leidinggevenden. Het voelt zich verplicht ervoor te zorgen dat ook het aantal vrouwen in de (sub)top van zelfstandige bestuursorganen en adviescolleges zal stijgen naar tenminste 50 procent.

Hierbij gaat het om organisaties als het UWV of DUO en adviserende clubs als de Raad van State of de Rekenkamer. Omdat het kabinet de top van deze organisaties zelf benoemt heeft het zelf in de hand of het zal lukken het aantal vrouwelijke leiders flink te laten toenemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hard quotum voor meer vrouwen bij beursgenoteerde bedrijven

Verplicht streefcijfer

Om te bereiken dat het aantal vrouwelijke managers in de hele (semi) publieke sector zal toenemen tot minstens de helft, doen de ministers een dringende oproep aan gemeenten, de zorgsector, de politie en het onderwijs om meer vrouwen in de leiding te benoemen.

Om een stok achter de deur te hebben zal het kabinet binnenkort een wet indienen die de (semi) publieke sector verplicht een streefcijfer te formuleren voor het aantal vrouwelijke managers in de (sub)top.

Topambtenaar Buitenlandse Zaken

Pikant detail is dat de ministerraad vandaag ook besluit om een vrouwelijke topambtenaar, die onlangs door minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) werd gepasseerd voor een topfunctie op zijn ministerie, te benoemen tot ambassadeur. De topfunctie op het ministerie ging naar een man.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Langzaam maar zeker: meer vrouwen in beroepen op hoogste niveau

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore