Ga naar de inhoud
Ingelaste top

EU-leiders akkoord over harde strafmaatregelen tegen Rusland

Premier Rutte Beeld © ANP

De leiders van de EU-landen zijn het eens geworden over nieuwe, harde strafmaatregelen tegen Rusland. Dat is de uitkomst van een speciaal ingelaste EU-top. Het definitieve pakket wordt vandaag openbaar, maar concreet gaat het onder andere over een exportverbod voor technologie die in de energiesector en de luchtvaart wordt gebruikt, het beperken van visa voor hooggeplaatste Russen, en het niet-toelaten van Russische banken en financiële instellingen tot de Europese markt.

De regeringsleiders werden het binnen een uur eens. "Dat was bewust om de eensgezindheid uit te stralen", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Geen enkel Europees land is bereid om militairen naar Oekraine te sturen, dus blijft een eensgezinde veroordeling en nieuw sanctiepakket over." In de verklaring veroordelen de leiders de aanval van Rusland en kondigen nieuwe sancties aan. Ze waarschuwen voor "enorme en ernstige gevolgen" voor Rusland. 

Betalingsverkeer

Een optie was nog om Rusland uit de 'financiële telecomdienst' SWIFT te zetten. Dat betekent het land helemaal afsluiten van het internationale betalingsverkeer. De verwachting is dat de EU niet zover wil gaan, want dat heeft ook grote gevolgen voor landen en Europese banken zelf. De maatregel wordt achter de hand gehouden, zeggen betrokken diplomaten.  

Ander punt van discussie was of sancties Poetin zelf moeten raken, zoals een reisverbod voor de Russische president. Maar ook die stap zullen de landen nu niet nemen, omdat dan elke kans op diplomatiek overleg met Moskou helemaal is verdwenen. 

Heeft het zin?

Voor aanvang van de top zei premier Rutte dat de sancties 'wel ongeveer de zwaarst denkbare' zijn.

"Er zullen een heleboel regeringsleiders zijn die straks zeggen dat dit het strengste en grootste sanctiepakket ooit is", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Maar de realiteit is dat president Poetin zich van eerdere sanctiepakketten weinig heeft aangetrokken. De afgelopen weken hebben de Europese landen al gedreigd met deze sancties, maar ze hebben de oorlog ook niet kunnen voorkomen."

Bekijk ook: Russen de straat op tegen de oorlog

00:35