Ga naar de inhoud
Afnemende bescherming

70-plussers en kwetsbaren kunnen vanaf volgende week tweede boosterprik halen

Een vrouw krijgt in Den Haag een boosterprik Beeld © ANP

Mensen ouder dan 70 jaar, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down of mensen met een ernstige immuunstoornis kunnen vanaf volgende week een extra boosterprik halen. Vanaf overmorgen worden mensen uit die groep uitgenodigd voor een boosterprik. Dat heeft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers bekendgemaakt.

"De bescherming van eerdere vaccinaties tegen het coronavirus neemt het snelst af bij mensen vanaf 70 jaar, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige immuunstoornis", schrijft Kuipers aan de Tweede Kamer.

"Deze mensen krijgen uit voorzorg een herhaalprik aangeboden om de bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname op peil te houden. Dat is belangrijk omdat onder sommige leeftijdsgroepen het aantal besmettingen nog toeneemt."

Advies Gezondheidsraad

Dat sluit aan bij het advies van de Gezondheidsraad van vorige week. De Gezondheidsraad hield er in haar advies rekening mee dat de versoepelingen van de coronamaatregelen kunnen leiden tot 'een kortstondige toename in het aantal besmettingen'.

Mensen uit die kwetsbare groepen kunnen daardoor ernstig ziek worden en misschien wel overlijden. Daarom zouden die nu al een tweede boosterprik moeten kunnen krijgen.

Gezondheidsraad
Lees ook:
Gezondheidsraad adviseert tweede booster voor 70-plussers en kwetsbaren

Vier groepen

Vanwege hun medische risico's waren de vier groepen afgelopen najaar als eersten aan de beurt om een extra prik te krijgen. Doordat ze als eersten die inenting ontvingen, zal de bescherming van die booster ook eerder minder worden dan bij anderen. De mensen uit de vier groepen kunnen het beste een zogeheten mRNA-vaccin krijgen, adviseerde de Raad. Dit zijn de vaccins die gemaakt worden door Pfizer/BioNTech en door Moderna.

70-plussers worden gevaccineerd door de GDD. Wanneer dat niet mogelijk is, kunnen zij ook door de huisarts thuis worden geprikt. Bewoners van instellingen worden gevaccineerd door de eigen medische dienst of door de GGD. Volwassenen met syndroom van Down krijgen ze via de GGD of worden in hun instelling gevaccineerd.

Mensen met een ernstige immuunstoornis kregen al in oktober van hun medisch specialist een uitnodiging voor een derde prik, 'als onderdeel van hun basisserie'. 

Kwart
Lees ook:
Kwart van de mensen haalt neus op voor booster: 'Erg teleurstellend'

Voor andere volwassenen is een tweede boosterprik voorlopig niet nodig. De omikronvariant is 'minder ziekmakend' en het aantal besmettingen gaat waarschijnlijk dalen. "Voor de algemene bevolking is de verwachte gezondheidswinst door een tweede boostervaccinatie daarom gering", schreef de Gezondheidsraad.

Nieuw oordeel in maart

In maart kijkt de Gezondheidsraad opnieuw naar de situatie. Misschien is het dan nodig om ook andere groepen van mensen onder de 70 een boosterprik aan te bieden.

Hugo de Jonge, de minister van Volksgezondheid in het vorige kabinet, hield rekening met nog tenminste drie boosterrondes. De eerste van de reeks zou dan in de maanden april, mei of juni zijn.

Bekijk ook: Waarom zou ik een booster halen? Vijf vragen en antwoorden voor twijfelaars

02:45
Volgens het Outbreak Management Team (OMT) haalt van de mensen die twee keer gevaccineerd zijn, meer dan 10 procent geen booster. Robin Peeters, internist van het Erasmus MC, beantwoordt vijf vragen over de boosterprik.