De affaire in de partij Volt rond de slepende zaak rondom Nilüfer Gündoğan raakt lokale Volt-politici. Uit een rondgang blijkt dat ze 'ontzettend balen' van de kwestie én de timing, zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen. Een grondig onderzoek naar de kwestie waarbij iedereen vooralsnog in het duister tast, wordt massaal omarmd. "Dit is zo zonde voor de partij."
In Zwolle is de lokale Volt-afdeling keihard bezig met de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, zegt Maura Vaandrager van de afdeling. Haar partij deed het zo lekker in de peilingen. De kwestie rond het Volt-Kamerlid Gündoğan is natuurlijk 'balen', vindt ze.
"Dit heeft ook impact op onze afdeling. Logisch, je valt onder de vlag van Volt. En qua timing, zo vlak voor de verkiezingen, is het allemaal natuurlijk erg ongelukkig, maar het is goed dat het zorgvuldig onderzocht wordt."
'We weten niets'
Ze krijgen in Zwolle ook vragen over de kwestie. Ook de andere afdelingen – Volt doet in tien gemeenten mee tijdens de verkiezingen – zien ze dat. Maar overal klinkt hetzelfde antwoord. Namelijk: "Wij weten ook niet wat er speelt."
Ze moeten dus het onderzoek afwachten, zegt Ruud Maas. Hij is Volt-lijsttrekker in Utrecht. "We hebben daar geen invloed op. Natuurlijk zit je niet op deze onrust te wachten. Die is er nu wel, dus laten we hopen dat die snel overgaat."

Kort geding
De onrust begon ruim een week geleden toen Volt bekendmaakte om Gündoğan, nummer twee van de lijst, te schorsen omdat er meerdere meldingen zijn binnengekomen van grensoverschrijdend gedrag. Het Kamerlid zelf zegt dat ze geen idee heeft waarom ze is geschorst en heeft een kort geding aangespannen tegen de partij.
Fractievoorzitter Laurens Dassen houdt op zijn beurt vol dat de partij op de juiste manier heeft gehandeld, zoals te zien is in deze video:
Volt-leider over schorsing Gündogan: 'Het was een heel moeilijk gesprek'
Door de ophef rondom Gündoğan verliest de partij in de laatste peiling van Maurice de Hond bijna een derde van haar zetels (van 10 naar 7 virtuele Kamerzetels). Bij regionale Volt-politici is geen sprake van paniek ('het zijn maar peilingen'), al zeggen sommigen eerlijk dat zij hopen dat het geëtter niet te lang duurt.
"Het kan zo zijn dat dit allemaal negatief uitpakt zo vlak voor de verkiezingen" zegt Jacco Rubenkamp, lijsttrekker in Eindhoven. "Het is natuurlijk jammer dat dit gebeurt vlak voor de verkiezingen. Aan de andere kant ga ik ervan uit dat mensen op ons stemmen vanwege ons programma en waar wij voor staan."
Extern onderzoek
Hij vindt het goed dat de partij de meldingen die over Gündoğan binnenkomen extern laat onderzoeken. "Naderhand zal de aanpak van deze kwestie vast geëvalueerd gaan worden."
In Amsterdam krijgen ze ook veel vragen. Itay Garmy is campagneleider in de hoofdstad. "Ik heb er vertrouwen in dat de fractie en het landelijke bestuur het oplossen. We voeren campagne met vijftien gemotiveerde kandidaten. Het is een ongelooflijk vervelende situatie. Voor de betrokkenen, voor de fractie en voor Nilüfer", zegt hij in een reactie.
Verreweg de meeste Volt-politici die RTL Nieuws sprak, willen geen partij kiezen. Omdat zij inhoudelijk niets weten. De politici hechten daarom veel waarde aan een gedegen onderzoek. "Dat is in het belang van alle betrokkenen het meest waardevol. En laat dat onderzoek zorgvuldig gebeuren", zegt Jules Ortjens, lijsttrekker in Maastricht.
"Ik ga door met mijn werk in Maastricht. Het is vervelend, maar het is het allervervelendst voor iedereen die hierbij betrokken is", vindt de Limburger.
'Heel zonde'
Volt-vrijwilliger en Tweede Kamerkandidaat Joris van Oppenraaij uit Den Haag had gehoopt dat 'deze shit onze partij niet nu zou overkomen.' "Ik merk wel dat de kwestie me echt raakt", zegt Van Oppenraaij. Hij is als vrijwilliger verantwoordelijk voor de fondsenwerving en kent zowel Dassen als Gündoğan vrij goed. "Maar ik weet ook niet wat er speelt. Dus ik kan ook niemand nu iets kwalijk nemen. Misschien zie ik dat later anders."
Oppenraaij noemt het vooral 'heel zonde' voor de partij. "Je loopt wekenlang als vrijwilliger je benen onder je lijf vandaan. Ik niet alleen, dat doen heel veel andere vrijwilligers."
Oud-VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn werkt nu als adviseur voor de Tweede Kamerfractie van Volt. Hij snapt dat regionale politici balen van de kwestie. "Natuurlijk is dit schadelijk. Voor elke partij is zoiets vreselijk.""
Radiostilte
Boekestijn benadrukt dat hij in de kwestie niet heeft geadviseerd en hij snapt dat er radiostilte is zolang een extern bureau de kwestie onderzoekt. "Dat Gündoğan in die tussentijd al dreigt met een kort geding en niet met het externe bureau wil praten, is wel vrij dodelijk. Is het dan nog wel verstandig om met elkaar verder te gaan?"
Ook Boekestijn vindt het heel goed dat een onafhankelijk bureau onderzoek doet. "En daar hoort een radiostilte bij. Al zorgt een kwestie als deze altijd voor littekens."
Frits Wester: 'Amateuristische gang van zaken'
"Het is een wonderlijke en ook amateuristische gang van zaken bij Volt", zegt politiek commentator Frits Wester. "Een Kamerlid dat als fractielid geschorst wordt, maar zelf niet de reden te horen krijgt, dat kun je niemand aandoen."
Het is heel goed als de aantijgingen echt onafhankelijk worden onderzocht, zegt Wester. "Maar het minste is wel dat je de persoon in kwestie vertelt wat er aan de hand is zodat diegene ook zelf afwegingen kan maken of hij of zij nog verder wil. Daarnaast zie je dat er meteen allerlei speculaties gaan ontstaan over wat dat vermeende grensoverschrijdend gedrag zou hebben ingehouden."
Ook daardoor kan iemand onterecht onherstelbaar beschadigd worden, zegt Wester. "Zo zie je maar weer dat ook een nieuwe partij die transparantie en een nieuwe politieke cultuur hoog in het vaandel heeft staan, bij het eerste beste akkefietje in eigen kring meteen de mist ingaat."
