Vanwege de dreiging

Nederland levert Oekraïne geweren, munitie en andere militaire goederen

18 februari 2022 13:08 Aangepast: 18 februari 2022 13:08
Een Oekraïense militair met een scherpschuttersgeweer. Foto ter illustratie Beeld © Zuma Press

Nederland gaat militaire goederen leveren aan Oekraïne, zoals gevechtshelmen, scherpschuttersgeweren en detectierobots. Dat heeft het kabinet zojuist besloten. Daarmee geeft het kabinet gehoor aan het verzoek van Oekraïne om militaire steun vanwege de dreiging aan de Oekraïens-Russische grens. Het voorkomen van oorlog blijft de hoogste prioriteit, benadrukt minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken.

Het gaat om 3000 gevechtshelmen en 2000 scherfvesten met bijbehorende pantserplaten. Daarnaast levert ons land dertig metaaldetectoren en twee draadgeleide detectierobots, die worden gebruikt voor het opsporen van mijnen.

Ook worden er twee gevechtsveldbewakingsradars en vijf wapenlocatieradars geleverd en honderd scherpschuttersgeweren met 30.000 stuks bijbehorende munitie. Met deze geweren kunnen militaire doelen op grote afstand met precisie worden geraakt.

Voorkomen van oorlog

Minister Hoekstra zegt in een toelichting dat de kern van de inzet van het kabinet er nog steeds op gericht is 'de situatie via dialoog en diplomatie te de-escaleren'. "Het voorkomen van oorlog blijft de hoogste prioriteit. Tegelijk moet Oekraïne zich kunnen verdedigen tegen een mogelijke Russische gewapende aanval op eigen grondgebied. Daarom heeft het kabinet besloten deze militaire goederen te willen leveren aan Oekraïne", zei Hoekstra.

De levering van de militaire goederen komt bovenop de politieke, financiële en militaire steun die Nederland al levert.

Geen NAVO-lid

Oekraïne is geen NAVO-lid. Er zullen dan ook geen Nederlandse militairen in Oekraïne worden ingezet voor gevechtshandelingen. Voor een aantal van deze militaire goederen geldt wel dat er opleiding is vereist voor het gebruik ervan.

Deze zullen buiten Oekraïne worden gegeven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weinig geloof in vertrek Rusland bij Oekraïne: 'Eerst zien, dan geloven'

Vooral een gebaar van steun

"Het lijkt een hele lijst van het kabinet, maar als het daadwerkelijk tot een oorlog tussen Rusland en Oekraïne komt, dan is de Nederlandse bijdrage beperkt en vooral een gebaar van steun aan Kiev", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

"In Europees verband gaat Nederland zeker een stap verder dan bijvoorbeeld Duitsland, dat geen wapens levert. Maar een land als Verenigd Koninkrijk stuurt al veel langer en stuurt nog veel meer wapens naar Oekraïne."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rusland ontkent plaatsing extra militairen bij grens met Oekraïne

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore