Ga naar de inhoud
Na hard rapport over aanpak corona

Hugo de Jonge kritisch over bevindingen rapport Onderzoeksraad

Hugo de Jonge Beeld © ANP

Door de opzet van het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de aanpak van de coronacrisis is de 'samenhang tussen bepaalde onderwerpen' uit het zicht geraakt. Dat schrijft toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge in een reactie op de bevindingen die zijn opgenomen in het rapport.

Volgens De Jonge was het onvermijdelijk dat in het onderzoek is gekeken naar losse deelonderwerpen, maar is de totale context daardoor niet goed in beeld gekomen. Zo werden algemene coronamaatregelen ook genomen om de kwetsbare mensen die in verpleeghuizen wonen te beschermen.

OVV:
Lees ook:
OVV: te weinig aandacht voor bescherming ouderen tijdens eerste golf, stille ramp in verpleeghuizen

Situatie verpleeghuizen

"Dit werpt ook een ander licht op de conclusie dat de situatie in verpleeghuizen onvoldoende aandacht kreeg, nog afgezien van het feit dat juist vroeg in de crisis is besloten tot het bezoekverbod, een van de meest ingrijpende maatregelen tijdens de gehele coronacrisis."

De Jonge verzet zich ook tegen het idee dat Nederland begin 2020 niet goed was voorbereid op een pandemie. "Op dat moment werden ernst en impact van infectieziektes wel degelijk op hun waarde geschat op basis van de toenmalige (wetenschappelijke) kennis."

'Verongelijkt'

Volgens de voorzitter van de Onderzoeksraad Jeroen Dijsselbloem moet er 'bereidheid zijn om terug te kijken'. Hij wees er tijdens de presentatie van het onderzoek op dat er 'iets verongelijkts' lijkt te zitten in de reactie van De Jonge. Dijsselbloem noemt het een 'opvallende brief', want normaal gesproken is de gelegenheid om te reageren op zo'n rapport alleen om feitelijke onjuistheden recht te zetten.

Daar wees Dijsselbloem toenmalig minister De Jonge ook op. "Ik heb hem ook gezegd: deze brief wordt wel in het rapport gepubliceerd."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update