Ga naar de inhoud
Geen bezuiniging jeugdzorg

Eerste Kamer eist dat AOW tóch meegroeit met minimumloon

Mark Rutte en Sigrid Kaag tijdens het debat in de Eerste Kamer. Beeld © ANP

De Eerste Kamer eist van het kabinet dat de AOW toch meestijgt met het minimumloon. Ook mag de regering voorgenomen bezuinigingen in de jeugdzorg niet doorzetten, zoals was vastgelegd in het coalitieakkoord. De regeringscoalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer, waar het nu op felle tegenstand stuit.

In de Eerste Kamer werd gisteren met Mark Rutte gedebatteerd over de regeringsverklaring van het nieuwe kabinet. De oppositie van links tot rechts maakte er dankbaar gebruik van dat de regeringscoalitie in de senaat geen meerderheid heeft.

Niet meestijgen AOW 'niet rechtvaardig'

De PvdA, de fractie-Nanninga (JA21), PVV, SP, Partij voor de Dieren, 50PLUS, GroenLinks, de fractie-Otten, SGP en de Onafhankelijke Senaatsfractie verenigden zich tegen het kabinet.

Waarom
Lees ook:
Waarom het kabinet de AOW niet verhoogt (en oppositie en ouderen daar boos over zijn)

Een voorstel van de fractie-Nanninga om de AOW niet tijdelijk los te koppelen van het minimumloon, kreeg steun van een meerderheid in de Eerste Kamer. Het nieuwe kabinet wil het minimumloon verhogen, maar is dan van plan de AOW niet mee te laten stijgen, terwijl andere uitkeringen wel meegroeien.

Dat is niet rechtvaardig, vindt de oppositie aan de 'overkant', zoals de Eerste Kamer vaak wordt genoemd.

'Platte bezuiniging' van 500 miljoen

Hetzelfde gebeurde met een voorstel van GroenLinks-fractievoorzitter Paul Rosenmöller om niet vast te houden aan de bezuinigingen in de jeugdzorg. Ook dat voorstel kreeg een meerderheid in de senaat.

Rosenmöller noemde de 'niet onderbouwde, platte bezuiniging' van 500 miljoen tijdens het debat het 'lelijke eendje in dit coalitieakkoord'.

'Staking gaat door'

FNV Jeugdzorg liet in een reactie weten op 15 maart door te gaan met een geplande 24-uursstaking en met een protest.

"Want we weten nog niet of premier Rutte nu een andere weg gaat zoeken om de bezuinigingen op jeugdzorg toch door te voeren. De 1 miljard euro die uit de hervormingen op de jeugdzorg moet komen, staat namelijk nog gewoon ingeboekt. Hervormingen die nog niet eens zijn vastgesteld."

Opnieuw om de tafel

Dat de 'overkant' de plannen van het kabinet niet steunt, heeft grote gevolgen. De regering moet nu onder meer opnieuw om de tafel met gemeenten over de hervormingen in de jeugdzorg en er moet een oplossing gevonden worden voor het probleem met de AOW.

Duizenden
Lees ook:
Duizenden jeugdzorgmedewerkers zijn bezuinigingen zat en gaan staken

Als die meestijgt met de minimumlonen heeft dat gevolgen voor de koopkracht van werkenden, legt RTL Z in dit artikel uit.

'Pechgeneratie' studenten

De PvdA kreeg ook een meerderheid achter zich voor een plan om op zoek te gaan naar andere mogelijkheden om de 'pechgeneratie' van studenten te compenseren die studeerden in de jaren van het leenstelsel.

'Terug naar tekentafel'

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is blij dat de Eerste Kamer studenten beter wil compenseren. De 1000 tot 2000 euro per persoon die nu is gereserveerd noemt ISO-voorzitter Lisanne de Roos 'ontoereikend' en 'mager'.

"Het staat als een paal boven water dat de compensatie die Rutte IV voor de pechgeneratie gepresenteerd heeft, oneerlijk is", zegt De Roos. Zij noemt het 'een hele mooie zet dat de Eerste Kamer het kabinet terugstuurt naar de tekentafel om met een eerlijker voorstel te komen'.

Bekijk ook: na 45 jaar stoppen met werken? Dat gaat zomaar niet

03:26
Onderzoek wijst uit dat na 45 jaar stoppen met werken makkelijker gezegd is dan gedaan. Zo'n regeling stuit op een hoop praktische bezwaren, legde RTL Z vorig jaar in deze video uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore