Ga naar de inhoud
Grensoverschrijdend gedrag

Volt-leider Dassen weigert te zeggen waarom Kamerlid Gündoğan is geschorst

Volt-leider Laurens Dassen. Beeld © ANP

Het is nog steeds onduidelijk van welk grensoverschrijdend gedrag Volt-Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan wordt beschuldigd. Volt-leider Laurens Dassen stond vandaag de pers te woord over de schorsing van het fractielid, maar weigerde verder duidelijkheid te geven over de klachten tegen Gündoğan.

Zondagavond maakte Volt bekend dat Gündoğan werd geschorst als Kamerlid van de partij vanwege grensoverschrijdend gedrag. Ze wordt geacht gedurende die schorsing niet meer namens de partij het woord te voeren in de Kamer en deel te nemen aan fractievergaderingen. Als Kamerlid is zij niet geschorst, want parlementariërs worden op persoonlijke titel gekozen.

Kijk hier hoe Dassen de pers te woord stond zojuist in de Tweede Kamer.

Volt-leider over schorsing Gündogan: 'Het was een heel moeilijk gesprek'

01:36

Onveilig

Volt laat een extern bureau onderzoek doen naar de klachten. Wat die klachten inhouden is nog altijd niet bekend. Daar is volgens Dassen voor gekozen in kader van het onderzoek. De personen die de klachten hebben ingediend en voor Volt werken, voelen zich volgens Dassen onveilig,

"Het is al ontzettend moeilijk om melding te doen. Ik sta nu voor die veiligheid en die ruimte zodat mensen naar voren kunnen treden en de veiligheid voelen dat te doen”, zei Dassen. Volgens hem worden die personen eerst ondervraagd door het externe bureau. Later volgt dan Gündoğan.

Volt:
Lees ook:
Volt: geschorste Gündoğan niet op hoogte gesteld van aard beschuldigingen

Kamerzetel niet opgeven

Dassen weigerde verder elk commentaar over de aard van de klachten. "Daarmee ga ik in op onderdelen van het onderzoek en dat doe ik niet", zei de Volt-leider. Ook Gündoğan is nog niet op de hoogte gesteld van de aard van de klachten. Ze heeft de partijleiding om opheldering gevraagd, maar heeft die nog niet gekregen.

Het geschorste Kamerlid nam vanochtend al een voorschot op de uitkomst van het onderzoek door aan te kondigen dat ze niet van plan is op te stappen."Ik zal los van eender welk verloop mijn zetel behouden. Het liefst binnen mijn eigen fractie, want ik ben nog steeds overtuigd van het programma van Volt", schreef ze.

Volt-Kamerlid
Lees ook:
Volt-Kamerlid Gündoğan: 'Nachtmerrie, maar ik houd vast aan zetel'
Bron: RTL Nieuws
Meer over