'Laatste persconferentie'

Akkoord over versoepelingen: mondkapjes blijven in ov en vliegtuigen

15 februari 2022 13:27 Aangepast: 15 februari 2022 16:09
Ernst Kuipers Beeld © ANP

Het kabinet heeft definitief besloten om de voorgenomen coronaversoepelingen door te zetten. Dat is de uitkomst van het overleg vanochtend. De horeca en culturele sector mogen langer open en het reisadvies wordt aangepast. Vanaf volgende week vrijdag komen de meeste coronamaatregelen te vervallen. Dan verdwijnt de coronapas grotendeels.

Vanaf aanstaande vrijdag kunnen de horeca, clubs en discotheken tot 01.00 uur ’s nachts open blijven. Het coronatoegangsbewijs blijft dan nog gelden, maar de anderhalvemeterregel, de vaste zitplaats en de mondkapjesplicht gaan vervallen.

Ook de openingstijden en de maatregelen voor de culturele sector, zoals bioscopen, theaters, en musea worden op die manier versoepeld. Er geldt een maximum van 500 personen per locatie.

Thuiswerken

Het advies om thuis te werken vervalt niet helemaal. Mensen wordt aangeraden om thuis te werken. Wie toch naar werk moet, wordt aangeraden om de helft van de tijd nog thuis te blijven werken, als dat mogelijk is. 

Ook het reizen naar het buitenland wordt niet langer ontraden, waardoor ook de verwachting is dat de reisadviezen van verschillende landen worden aangepast naar een lager niveau. De coronasituatie in een land betekent niet meer automatisch dat de kleurcode 'oranje' wordt gehanteerd. Het reisadvies voor landen binnen de Europese Unie was al eerder losgelaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet wil volle zalen en theaters en horeca open tot 01.00

Coronatoegangsbewijs

Vanaf 25 februari zet het kabinet een volgende stap in de versoepelingen. Dan vervalt de sluitingstijd van 01.00 uur en ook de anderhalvemeterregel wordt geschrapt. Het coronatoegangsbewijs in de huidige vorm wordt, met de 3G-regel, niet meer gebruikt. 

Het coronatoegangsbewijs verdwijnt ook niet helemaal. Het vaccinatiebewijs en de app blijven nodig om te reizen, om digitaal een test- of vaccinatiebewijs te laten zien in het buitenland. 

Ook wordt een testbewijs gevraagd voor grote evenementen en locaties met meer dan 500 bezoekers. Daar gaat de 1G-regel gelden: iedereen moet getest worden. Op die plekken is dus nog altijd een coronapas nodig.

Voor festivals en evenementen die volledig in de buitenlucht plaatsvinden, geldt de 1G-regel niet. Dan hoeven niet alle aanwezigen getest te worden. 

Mondkapjes

Omdat de anderhalvemeterregel wordt losgelaten, verdwijnt ook de mondkapjesplicht. Waar nu geen anderhalvemeter afstand kan worden gehouden, zijn mondkapjes verplicht. Als de afstandsregel wordt losgelaten, gaat de plicht om een mondkapje te dragen ook weg.

Alleen in het openbaar vervoer, op luchthavens en in vliegtuigen wordt nog gevraagd om een mondkapje te dragen.

Ook blijft het advies gelden om uit voorzorg een mondkapje te dragen op drukke plekken, zo suggereerde minister Kuipers van Volksgezondheid na afloop van het overleg. Ook basismaatregelen, zoals testen en thuisblijven bij klachten, blijven voorlopig gelden. 

Persconferentie

De persconferentie wordt vanavond om 19.00 uur gegeven door minister Kuipers van Volksgezondheid. Premier Rutte is afwezig, want hij heeft een debat in de Eerste Kamer. De verwachting in Den Haag is dat dit vanavond de laatste coronapersconferentie is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Horeca: 1G blijft probleem voor de nacht

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore