Historische inflatie

Minister Kaag: prijsstijgingen 'zorgelijk', maar geen belofte koopkrachtreparatie

10 februari 2022 20:23 Aangepast: 10 februari 2022 21:29
Minister Kaag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

De historisch hoge inflatie is 'ontzettend zorgelijk'. Dat zegt minister Kaag van Financiën. "Als je ziet wat het doet met de huishoudportemonnee, de stijgende prijzen en hoe mensen aan het eind van de maand rond kunnen komen." Maar ze wil geen beloften doen over koopkrachtreparatie.

In januari is de inflatie opgelopen naar 6,4 procent op jaarbasis. Dat is het hoogste niveau in meer dan 40 jaar. Een belangrijke stuwende kracht is de stijgende gas- en elektriciteitsrekening. Ook de dagelijkse boodschappen worden duurder.

De alsmaar stijgende prijzen bezorgen het kabinet hoofdbrekens. Als het zo doorgaat, dreigt weinig over te blijven van de belofte dat iedereen erop vooruitgaat. Toch vindt Kaag het nog te vroeg voor actie.

Het kabinet wil eerst de nieuwe koopkrachtplaatjes afwachten van het Centraal Planbureau. Die komen volgende maand. Daaruit moet blijken hoe hard huishoudens in de portemonnee worden geraakt. "Als we de doorrekeningen hebben, gaan we kijken of er mogelijkheden zijn", zegt Kaag. "Maar ik ga geen beloften doen."

Eind vorig jaar trok het kabinet al miljarden euro’s uit om de stijging van de energierekening voor huishoudens te verminderen. Maar dat is niet genoeg om de prijsstijgingen volledig teniet te doen.

Lastige keuzes

"In het voorjaar moeten lastige financiële keuzes worden gemaakt", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Zeker voor de laagste inkomens zal waarschijnlijk iets extra’s moeten worden gedaan om te voorkomen dat ze door het ijs zakken. En dat is niet de enige financiële kwestie die moet worden opgelost."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inflatie in januari naar 6,4 procent, hoogste in 40 jaar

Er ligt nog een andere lastige puzzel die moet worden opgelost: die van de spaartaks. Nu de Hoge Raad heeft geoordeeld dat de belasting oneerlijk is, moeten zeker honderdduizenden en misschien wel een miljoen spaarders worden gecompenseerd.

Stevige test

En er moet een alternatief voor de spaartaks worden gevonden voor de komende jaren, anders loopt de schatkist miljarden aan inkomsten mis. De coalitiepartijen zijn het er nog niet over eens hoe dat alternatief er uit moet zien.

"Het gebeurt niet vaak dat een nieuw kabinet zo vroeg in de regeerperiode al voor zulke grote financiële opgaven staat", zegt Schreinemachers. "Het belooft een stevige test te worden voor de coalitie." Bezuinigingen zijn daarbij ook niet uitgesloten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Witte rook voor klagende spaarders: bezwaar tegen spaartaks gegrond

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore