Ga naar de inhoud
Brief kabinet

Voorgenomen versoepelingen bekend: 1,5 meter afstand weg per 25 februari

Het kabinet wil vanaf volgende week vrijdag de sluitingstijd voor de horeca en de cultuursector naar 01.00 uur verlengen. Bezoekers zijn alleen met een coronatoegangsbewijs welkom, de 1,5 meter vervalt dan wel. Het kabinet heeft aan het OMT gevraagd of het mogelijk is de 1,5 meterregel per 25 februari te schrappen.

Deze voorgenomen versoepelingen heeft het kabinet zojuist in een brief bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat de versoepelingen vóór de persconferentie, volgende week dinsdag, bekend worden gemaakt. Dan worden de knopen definitief doorgehakt.

"We hebben er nu vast over gepraat. Zijn er versoepelingen mogelijk? De gedachte is ja en daar willen we graag advies over vragen aan het OMT", zegt minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers. "Het aantal besmettingen is heel hoog, maar stabiliseert wel. Ook de druk op de zorg is in verhouding laag. dat wil niet zeggen dat de druk er niet is, maar die wordt vooral veroorzaakt door uitval van het personeel."

Geen 1,5 meter

En dus staan volgens het kabinet alle seinen op groen om volgende week rap te gaan versoepelen. In de plannen mogen vanaf volgende week vrijdag horeca, clubs en discotheken, maar ook de cultuursector en theaters tot 01.00 uur 's nachts openblijven. Met controle op het coronatoegangsbewijs kan de 1,5 meter en de verplichte zitplaats worden losgelaten.

Waarom het coronatoegangsbewijs blijft? "Het alternatief zou zijn dat je afstand moet houden, een mondkapje moet dragen en moet werken met vaste zitplekken", zegt Kuipers. "Daar hebben we het met de sector over gehad en toen hebben we gezegd, doe dan het coronabewijs."

Stadions en theaters

Nu moeten bijvoorbeeld restaurants, cafés, theaters, bioscopen en musea nog om 22.00 uur dicht, maar in verband met de relatief gunstige ziekenhuiscijfers wil het kabinet dat tijdstip aanpassen. In kroegen, clubs en discotheken mogen vanaf volgende week vrijdag maximaal 500 mensen naar binnen.

Op plekken zoals voetbalstadions en theaters mogen méér dan 500 mensen naar binnen, maar blijft de vaste zitplaats nog wel bestaan. Daar hoeven de gasten ook geen anderhalve meter afstand meer van elkaar te houden.

Geen thuiswerkadvies

Ook het thuiswerkadvies gaat verdwijnen, melden ingewijden. Net als het advies om een maximumaantal personen thuis te ontvangen. Dat staat niet in de brief van het kabinet, omdat het om een advies gaat en dat niet wettelijk hoeft te worden geregeld.

Vanaf 25 februari zouden festivals en evenementen wel weer mogelijk worden, op basis van 1G. Dat wil zeggen dat alle bezoekers negatief getest moeten zijn. Ook zou het mogelijk worden om vanaf de 25ste weer meer dan 500 mensen toe te laten.

Het loslaten van de 1,5 metermaatregel op 25 februari komt op een goed moment voor het zuiden van het land. Juist in dat weekend wordt carnaval gevierd.

Concertzalen
Lees ook:
Concertzalen wachten precieze versoepelingen gespannen af

Waarom nu al bekend?

Het is voor het eerst dat het kabinet de voorgenomen versoepelingen bekendmaakt vóór de persconferentie en zelfs ook voordat het OMT bij elkaar komt. Volgens de coronawet moet het kabinet voor elke coronamaatregel die wordt aangekondigd, de Kamer een week tijd geven om erop te kunnen reageren. Alleen in geval van nood zou daarvan worden afgeweken. Maar in de praktijk week het kabinet er elke keer van af; zeker wanneer de maatregelen aangescherpt moesten worden, was het voor het kabinet steeds noodzakelijk dat maatregelen onmiddellijk zouden ingaan.

De Kamer kreeg steeds meer moeite met die gang van zaken, zeker nu de crisis steeds minder acuut wordt. Zo kwam het ook dat een paar weken geleden het OMT-advies al voor de persconferentie openbaar gemaakt werd, en nu gaat het kabinet nog een stapje verder: het hele pakket aan voorgenomen maatregelen wordt nu al openbaar. Of alle maatregelen ook precies op deze manier worden uitgevoerd blijft afwachten: eerst komt morgen nog het OMT bijeen om te adviseren over het pakket en zal nog gesproken worden met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad en betrokken sectoren. Volgende week wordt de knoop doorgehakt.

Bekijk ook: Rutte voorzichtig optimistisch over versoepelingen

02:30
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update