Ga naar de inhoud
Aanpak coronacrisis

Kabinet gaat versoepelen voor horeca en festivals

We kunnen weer langer naar de kroeg

Het kabinet is van plan om corona-maatregelen te versoepelen. Op tafel ligt een sluitingstijd voor de horeca en de cultuursector tot 0.00 uur en het thuiswerkadvies vervalt. Definitieve besluiten volgen dinsdag.

Vanochtend is een extra ministerraad geweest om het juridisch voorwerk te doen: versoepelingen kunnen zo volgende week snel worden ingevoerd. Minister Kuijpers (Volksgezondheid) was na afloop van de bespreking 'voorzichtig optimistisch'. "De druk op de zorg valt mee", aldus de bewindsman.

In het pakket aan versoepelingen waarover nu wordt gesproken, mogen horeca, clubs en discotheken, maar ook de cultuursector en theaters tot 0.00 uur 's nachts openblijven. De exacte eindtijd kan nog veranderen. Met controle op het coronatoegangsbewijs kan de anderhalve-meter en de verplichte zitplaats worden losgelaten.

Jongeren
Lees ook:
Jongeren over de versoepelingen: 'Ik besef nu dat twee jaar van mijn leven weg is'

Ook het thuiswerkadvies wordt geschrapt, net als advies om thuis een maximumaantal mensen te ontvangen. Ook festivals en grote evenementen zouden over een aantal weken weer mogelijk moeten zijn, met de 1G-regel, een algehele testplicht. Alle bezoekers moeten dan van tevoren een test doen.

Extra ministerraad

Het kabinet heeft vanochtend een extra ministerraad gehad, om de voorgenomen aanpassingen te bespreken en te besluiten dat de versoepelingen volgende week meteen kunnen ingaan. "Een extra ministerraad is niet gebruikelijk, maar dit was nodig om zo de juridische voorbereiding in gang te zetten, zodat men volgende week rap kan gaan versoepelen. Alle seinen staan op groen", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Ook als je naar andere Europese landen kijkt, dan is de verwachting in Den Haag dat veel maatregelen kunnen worden geschrapt."

Wat er nog overblijft en welke tijden precies gaan gelden voor de horeca, wordt volgende week definitief besloten. Vrijdag heeft het kabinet de reguliere ministerraad, op maandag en dinsdag hebben de meest betrokken corona-ministers nog overleggen. Op dinsdagavond geeft minister Kuipers van Volksgezondheid een persconferentie.

Bekijk ook: Rutte voorzichtig optimistisch over versoepelingen

02:30
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Bron: RTL Nieuws