Ga naar de inhoud
'Leven met het virus'

Kabinet: openhouden samenleving wordt uitgangspunt coronabeleid

Winkelend publiek in Regent Street, Londen. Beeld © EPA

Het kabinet wil voortaan in het coronabeleid een nieuw uitgangspunt hanteren: het openhouden van de samenleving. Dat schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Het virus en de beperkingen zullen niet langer de boventoon voeren, maar het streven om te leven met het virus.

Het coronabeleid gaat straks uit van twee hoofddoelen: de 'sociaal-maatschappelijke en economische continuïteit' en daarnaast de 'toegankelijkheid van de gehele zorgketen voor iedereen'.

Schokbestendige samenleving

Die doelen zijn gelijkwaardig, schrijft de minister in een Kamerbrief over de aanpak van het coronavirus op de langere termijn. In de brief doet de minister uit de doeken wat de doelen en de strategie worden van het coronabeleid in de komende maanden.

Hiermee verschuift de aandacht meer 'naar een zo normaal mogelijke manier van leven'. Voor het nieuwe coronabeleid wil Kuipers naar een 'open, weerbare en schokbestendige samenleving'. 

De
Lees ook:
De (nabije) toekomst van de coronaregels in ons land: 5 vragen

Tot nu toe had het kabinet vier hoofddoelen: de belasting van de zorg beheersbaar houden, het beschermen van kwetsbaren, het zicht houden op het virus en de economische en maatschappelijke schade beperken.

Boostercampagne

Kuipers zegt ook dat rekening moet worden gehouden met een nieuwe boostercampagne. Daarvoor is advies gevraagd aan de Gezondheidsraad. Zo wordt nu bekeken of het verstandig is kwetsbaren en mensen boven de 60 jaar over een paar maanden weer te boosteren. Studies en ook ervaringen in andere landen wijzen uit dat een boosterprik 'weliswaar veel beter beschermt, maar dat ook de effectiviteit van de boosterprik na verloop van tijd behoorlijk afneemt'.

Bekijk ook: Rutte voorzichtig optimistisch over versoepelingen

02:30

 

Bovendien moeten beperkingen die zijn doorgevoerd om de epidemie te bestrijden, vervallen zodra dat kan. Ze mogen dus niet voor een ander doel worden gebruikt, schrijft Kuipers. Ook moet bij het doorvoeren van maatregelen concreet uitzicht komen op de geldigheid ervan. Uit de plannen blijkt dat de coronatoegangsbewijzen voorlopig niet geschrapt worden, al wordt wel steeds gekeken of ze nog zin hebben.

Evenementen en nachtclubs

Om tot een nieuwe koers op de langere termijn te komen, voert het kabinet gesprekken met vertegenwoordigers uit alle sectoren. Voor evenementen en nachthoreca is daarbij 'bijzondere aandacht'. Volgende maand komt Kuipers met een nieuwe brief over deze volgende periode.