Ga naar de inhoud
Mensen uit de privésfeer

PvdA-Kamerlid Van Dijk stapt op na beschuldigingen ongewenst gedrag

Gijs van Dijk

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk stapt op nadat er verschillende meldingen zijn binnengekomen over ongewenst gedrag in de privésfeer. De meldingen zijn 'ernstig genoeg' om extern onderzoek in te stellen, zegt partijleider Ploumen. Het gaat volgens haar om mensen uit de privésfeer. "Ik vind het verschrikkelijk."

Het 41-jarige Kamerlid zat sinds 2017 in de Tweede Kamer. In een verklaring zegt Van Dijk: "In mijn persoonlijke leven ben ik in de relationele sfeer niet altijd eerlijk geweest. Mocht dat mensen pijn hebben gedaan, wil ik daarvoor mijn oprechte excuses aanbieden. Om het gestelde onafhankelijke onderzoek de ruimte te geven en de partij niet in de weg te zitten, trek ik mij terug uit mijn politieke functie." 

Pijnlijk voor Ploumen

Van Dijk geeft zijn Kamerzetel op. De partij stelt een onafhankelijk onderzoek in nadat er meerdere klachten zijn binnengekomen van vrouwen. Voor partijleider Ploumen is het bijzonder pijnlijk, want zij spreekt zich al jaren uit voor de positie van de vrouw. 

Uitgerekend vandaag werd ook Mariëtte Hamer, ooit prominent PvdA'er, benoemd door het kabinet als regeringscommissaris seksueel geweld. 

Bekijk ook: Dit is wanneer seksueel grensoverschrijdend gedrag strafbaar is

02:45
Advocaat legt uit: dit is wanneer seksueel grensoverschrijdend gedrag strafbaar is

Eén van de klagers 

Eén van de klagers is Cornelia Klaster. Haar melding komt al van een aantal jaren geleden. Zij had als voorzitter van de meedenkgroep Armoede binnen de PvdA regelmatig contact met het Kamerlid. De PvdA heeft de klacht van Klaster extern laten onderzoeken. De conclusie van dat onderzoek was dat er geen hard bewijs was. Omdat Klaster op sociale media Van Dijk toch bleef beschuldigen, heeft de partij Klaster geroyeerd als lid. 

Weer een onderzoek

Fractievoorzitter Lilianne Ploumen zegt dat ze de afgelopen dagen is benaderd door vier vrouwen. Daarom wordt er weer een nieuw extern onderzoek ingesteld. "Het gaat niet om medewerkers van de PvdA, het gaat om mensen uit de privésfeer. Van Dijk heeft daarna besloten zijn zetel neer te leggen. Het zijn heftige gebeurtenissen."

Waar Van Dijk zich precies schuldig aan gemaakt zou hebben, wordt niet duidelijk.

Sociale Zaken

Van Dijk voerde jarenlang het woord op Sociale Zaken, voor de PvdA een belangrijk thema. Hij werkte onder meer aan een wet om werknemers buiten werktijd het recht te geven onbereikbaar te zijn voor hun werkgevers.

Wie de zetel van Van Dijk inneemt in de Tweede Kamer is niet bekend. De volgende kandidaat op de PvdA-lijst is de Zaanse wethouder Songül Mutluer.

Affaires

In Den Haag zijn al een aantal affaires of kwesties geweest de afgelopen jaren. Bijvoorbeeld vorig jaar nog moest oud-Kamerlid Sidney Smeets van D66 opstappen na ongepaste, ongewenste berichten. 

 

Bron: RTL NIeuws