Ga naar de inhoud
Door sluiting scholen

Kabinet geeft scholen meer tijd om leerachterstanden door corona in te lopen

Leerlingen van een middelbare school dragen mondkapjes in de klas Beeld © ANP

Scholen krijgen meer tijd om de onderwijsachterstanden aan te pakken die door de coronapandemie zijn ontstaan. Vorig jaar stelde het kabinet miljarden beschikbaar om scholen twee jaar lang te helpen om die achterstanden aan te pakken. Minister voor Primair Onderwijs Wiersma zei vandaag in de Tweede Kamer dat hij die periode wil verlengen met één of twee jaar.

Met het Nationaal Programma Onderwijs is 8,5 miljard euro beschikbaar gemaakt om leerachterstanden in te lopen. De achterstanden door schoolsluitingen en afstandsonderwijs door de coronapandemie moeten zo worden ingehaald.

Ondanks
Lees ook:
Ondanks coronamiljarden kunnen veel scholen leerachterstanden niet wegwerken

Maar gisteren werd bekend dat slechts 29 procent van de scholen zegt dat het lukt om hier invulling aan te geven. Bijna alle schoolleiders (96 procent) willen het liefst dat het programma wordt verruimd. Ze vragen om meer tijd dan de twee jaar die het kabinet voor het programma heeft uitgetrokken.

Klassen dicht

Want op dit moment gaan door de oplopende coronabesmettingen steeds meer schoolklassen dicht, vooral vanwege afwezige leerkrachten. Bijna een kwart (23 procent) van de leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs zit inmiddels thuis, meldde de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) gisteren.

Minister voor Primair Onderwijs Wiersma zegt vandaag in de Tweede Kamer dat hij voor een verlenging is. Of dat een verlenging wordt met één of twee jaar, besluit hij binnen twee weken.

Miljarden
Lees ook:
Miljarden extra om leerachterstanden door corona aan te pakken, collegegeld gehalveerd