Ga naar de inhoud
Wooncrisis

CDA: gemeente moet garant staan als starter met studieschuld huis koopt

Demonstranten van het woonprotest in Utrecht, in november. Beeld © ANP (archieffoto)

Het CDA lanceert een nieuw plan om starters op de woningmarkt te kunnen helpen. Gemeenten zouden garant moeten kunnen staan voor de studieschuld van starters bij de aankoop van hun eerste woning.

Ze kunnen dan enkele tienduizenden euro's meer lenen en krijgen een grotere kans op de woningmarkt. CDA-Kamerlid Inge van Dijk vraagt minister van Financiën Sigrid Kaag hierover in overleg te gaan met de banken. 

Volgens Van Dijk kunnen nu alleen familieleden garant staan bij het afsluiten van een hypotheek. Maar niet iedereen heeft rijke ouders. Ze zegt: ''Daarom zouden gemeenten hier ook een rol moeten kunnen spelen. We moeten voorkomen dat jongeren al op voorhand worden uitgesloten van het kopen van een huis.''

Weinig kans

Starters op de woningmarkt hebben al weinig kans. Als ze ook nog eens een forse studieschuld hebben en daardoor veel minder kunnen lenen komen ze helemaal niet meer aan de bak. 

Het idee om gemeenten een rol te laten spelen, is afkomstig van CDA-lijsttrekkers voor de gemeentraadsverkiezingen, onder wie de Haagse wethouder van onderwijs Hilbert Bredemeijer. Hij zegt: ''Jongeren willen vaak blijven wonen in de stad waar ze hebben gestudeerd. Maar net als in veel andere gemeenten zie ik in mijn stad dat het voor starters onhaalbaar is om een huis te kopen. Als gemeenten garant kunnen staan voor de studieschuld geven we ze een eerlijkere kans."

Studieschuld
Lees ook:
Studieschuld verzwijgen niet meer mogelijk bij De Hypotheker

De CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft het idee van de lijsttrekkers omarmd. In schriftelijke vragen stelt Kamerlid Inge van Dijk vandaag voor dat minister van financiën Sigrid Kaag ermee aan de slag gaat. De Tweede Kamer en gemeenten moeten volgens haar samen bekijken hoe het idee verder moet worden uitgewerkt. 

Daarbij moet volgens Van Dijk rekening worden gehouden, met de belangen van de financiers en met financiële risico's die gemeenten lopen. ''Gemeenten die garant staan lopen risico's. Daarom moeten ze zelf kunnen uitmaken of ze meedoen. Verder kunnen we kijken of we het risico kunnen verminderen door ook de Bank Nederlandse Gemeenten garant te laten staan'', zegt zij. 

Bekijk ook: Waarom Hugo de Jonge weinig kan doen voor de woningmarkt

03:04
Het nieuwe kabinet zegt iets te willen doen aan de problemen op de woningmarkt. Maar is dat wel mogelijk?