Ga naar de inhoud
CoronaCheck-app

Eerste groene vinkjes corona-app vervallen niet vandaag, maar pas dinsdag

De beperkte geldigheid van het coronatoegangsbewijs gaat niet vandaag, maar komende dinsdag in. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers aan de Tweede Kamer. Het is de tweede keer dat het ingaan van de beperkte geldigheid een paar dagen wordt uitgesteld.

Het herstelbewijs was tot nu toe een jaar geldig, een vaccinatiebewijs had zelfs geen houdbaarheidsdatum. De geldigheid van het coronatoegangsbewijs wordt gelijkgetrokken met andere Europese landen. Voortaan is een vaccinatiebewijs nog 270 dagen geldig vanaf het moment van vaccineren en een herstelbewijs 180 dagen. Alle papieren bewijzen die tot nu toe zijn uitgegeven, vervallen per 1 april.

Om het intrekken van het groene vinkje voor te zijn, meldden zich vandaag veel mensen voor een boosterprik:

Bekijk ook: Snel een boosterprik voor een coronabewijs

01:38

Eind november werd de geldigheidsduur van het herstelbewijs nog verdubbeld van 180 dagen naar 365 dagen. Daar komt per nu per 8 februari, in plaats van vandaag, verandering in. Aanvankelijk zou het zelfs afgelopen dinsdag ingaan, maar dat werd 4 februari omdat de Kamer nog extra vragen had gesteld. Nu wordt het dus dinsdag 8 februari.

Ruim half miljoen mensen

540.000 mensen zouden hun vinkje kwijtraken. Het gaat om mensen die in de zomer een vaccinatie hebben gehaald, maar later geen booster. Voor een groen vinkje in de CoronaCheck-app is straks een boostervaccin, recent herstelbewijs of negatieve testuitslag nodig.

CoronaCheck
Lees ook:
CoronaCheck waarschuwt als je groene vinkje verloopt

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.