Ga naar de inhoud
Nieuwe brandbrief

Advocaten gedupeerde ouders toeslagenaffaire vrezen nieuwe affaire

Gedupeerden tijdens een demonstratie in Den Haag. Beeld © ANP

Gedupeerden in de toeslagenaffaire dreigen opnieuw slachtoffer te worden van onjuist overheidshandelen. Advocaten van de gedupeerden trekken aan de bel omdat ze vrezen voor een tweede affaire, 'maar dan in het kader van de compensatieregeling'. Ze komen nu met een brandbrief. "Hoeveel geduld wordt er nog verlangd van gedupeerde ouders die wachten op compensatie en herstel?"

De raadslieden trekken aan de bel omdat gedupeerde ouders en zijzelf nauwelijks gehoor krijgen bij de teams die hun zaak over de geleden schade behandelen. Zo worden dossiers niet verstrekt, of pas maanden later, nadat een besluit is genomen over de uitkering van een vergoeding. Dan zijn ze vaak ook nog onvolledig en is het onduidelijk waarom een besluit is genomen.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet wil zwaarst gedupeerden toeslagenaffaire sneller helpen

Daarnaast wordt het ook niet duidelijk welke schade wel en welke niet wordt gecompenseerd. Uitspraken over de toekenning van schadevergoedingen aan andere gedupeerden worden niet openbaar gemaakt, ook niet geanonimiseerd.

Nieuwe onzekerheid

"De situatie is al jaren zorgwekkend voor alle gedupeerden. Gedupeerden worden, na eerst jaren in onzekerheid te hebben geleefd vanwege het handelen van de Belastingdienst waardoor de affaire heeft kunnen ontstaan, nu weer met een nieuwe onzekerheid geconfronteerd", schrijft de Werkgroep Toeslagenadvocaten.

Het is niet de eerste keer dat gevraagd wordt om snellere compensatie, zoals hieronder te zien is:

Gedupeerden toeslagenaffaire: 'Afwikkeling moet sneller'

01:54

De advocaten willen dat de nieuwe staatssecretaris, VVD'er Aukje de Vries, zorgt voor 'snelle en ruimhartige compensatie van schade en rechtsherstel voor de gedupeerden'. Zij doen daartoe zelf een voorstel in de brief. "Wij adviseren om een andere grondslag te kiezen voor compensatie en herstel, namelijk onrechtmatige overheidsdaad."

Omkering bewijslast

Daarbij kan volgens de advocaten worden gedacht aan bijvoorbeeld de wettelijke omkering van de bewijslast, zoals ook gebeurt rond de schade door de gaswinning in Groningen. "Een ouder wordt geacht te zijn getroffen en schade te hebben geleden. Daarbij wordt in beginsel dan een causaal verband aangenomen tussen de gestelde schade en het handelen van de Belastingdienst tenzij tegenbewijs wordt geleverd."