Na motie tot intrekken

Kabinet stelt 2G opnieuw uit, maatregel op de lange baan

01 februari 2022 11:14 Aangepast: 01 februari 2022 11:47
Een coronatoegangsbewijs. Beeld © ANP

Het kabinet schuift de behandeling van het wetsvoorstel dat 2G moet mogelijk maken, opnieuw op de lange baan. Dat schrijft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens Kuipers is meer onderzoek nodig naar wanneer 2G wel een toevoeging kan zijn. Hoe lang dat onderzoek gaat duren, is onbekend.

Met de invoering van 2G kunnen alleen nog mensen die een vaccinatie- of herstelbewijs hebben, naar binnen op plekken als horeca, musea en theaters. 

Gevoelig

Dat de maatregel gevoelig ligt in de Kamer, was al even duidelijk. Zo is de behandeling van het wetsvoorstel, dat al in november werd ingediend, meerdere keren uitgesteld. Maar de twijfel in de Kamer groeide.

Vorige week dienden de Kamerleden Pieter Omtzigt en Kees van der Staaij (SGP) een motie in die het kabinet opriep het voorstel helemaal in te trekken. Die motie leek steun te krijgen van vrijwel de hele oppositie en coalitiepartij ChristenUnie. 

Meer onderzoek

Uit onderzoek van de TU Delft bleek onlangs dat 2G in de huidige fase van de coronacrisis, waarin het aantal besmettingen heel hoog ligt en de omikron-variant dominant is, amper meerwaarde had ten opzichte van 3G. Dat erkent ook minister Kuipers.

"Het rapport laat zien dat in de huidige epidemiologische situatie het verschil tussen de effectiviteit van 2G en 3G zodanig klein is dat er geen noodzaak is voor een spoedige invoering van een regeling die de inzet van een coronatoegangsbewijs gebaseerd op 2G, mogelijk maakt", schrijft hij aan de Kamer.

Daarom, zegt Kuipers, wil hij meer onderzoek laten doen naar wanneer 2G precies een 'proportionele maatregel' kan zijn. Tot dat onderzoek er ligt, hoeft de Kamer het wetsvoorstel niet te behandelen, stelt hij voor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw onderzoek: 2G is door omikron nauwelijks effectiever dan 3G

Afstel

Het nieuwe uitstel lijkt een laatste poging het wetsvoorstel levend te houden, zegt politiek verslaggever Marieke van de Zilver. "Kuipers wil het wetsvoorstel per se niet bij het grofvuil gooien, omdat er zo maar eens een moment zou kunnen komen dat het wel nog nodig moet zijn. Met dit uitstel hoopt hij extra tijd te kopen en de Kamer ervan te overtuigen niet voor de motie van de Kamerleden Pieter Omtzigt en Kees van der Staaij (SGP) te stemmen, waardoor het wetsvoorstel helemaal van tafel zou moeten."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore