Ga naar de inhoud
Vanavond overleg

Minister Yeşilgöz: carnaval kan doorgaan maar in aangepaste vorm

Dilan Yesilgöz Beeld © ANP

Minister Dilan Yeşilgöz verwacht dat carnaval door kan gaan, maar wel in aangepaste vorm. "Ik ga met de carnavalsburgemeesters kijken wat de scenario's zijn en hoe het wel door kan gaan", zei de minister zojuist na een corona-overleg. Welke scenario's mogelijk zijn, wordt vanavond besproken tijdens een speciaal overleg.

"Helaas zal carnaval wel in een aangepaste vorm moeten worden gevierd", zei de minister. "Tenzij het virus volledig is verdwenen, maar dat is volgens mij iets te snel. En je kunt niet zeggen dat het virus die dagen niet bestaat."

Verschillende scenario's mogelijk

De minister van Veiligheid en Justitie gaat vanavond met de burgemeesters van de carnavalssteden in gesprek. "We zullen dus afspraken moeten maken. Er zijn verschillende scenario's mogelijk. Ik ben benieuwd wat voor ideeën de burgemeesters hebben en hoe dat vorm gegeven kan worden binnen de coronamaatregelen."

Yeşilgöz wil daar nog niet op vooruitlopen, gaf ze aan. In principe geldt het huidige maatregelenpakket ook tijdens carnaval, al komt het kabinet over ruim twee weken wel met een nieuw weegmoment. Carnaval is dit jaar van 27 februari tot 1 maart.

Weer
Lees ook:
Weer geen écht carnaval, maar laten feestgangers zich tegenhouden? 'Houd mijn hart vast'

Vorige week sprak RTL Nieuws nog met organiserende stichtingen en verenigingen in Limburg en Brabant.

"Carnaval op anderhalve meter en zittend hossen is geen carnaval" , zei Bart Maes, van de overkoepelende carnavalsorganisaties in Limburg. De organisaties willen wel gaan kijken wat er kan op kleine schaal, binnen de regels. "Het komt aan op de creativiteit, maar het is niet het carnaval zoals de liefhebbers het al tientallen jaren kennen", zei een woordvoerder van de overkoepelde stichtingen in Brabant. 

In sommige steden denken kroegen na over toegangskaarten.

Bekijk ook: Een carnavalsoptocht in mei?

01:32
Een carnavalsoptocht in mei? Deze vereniging durft het als een van de weinige aan