Kamer wilde opheldering

Beperkte houdbaarheid coronatoegangsbewijs gaat paar dagen later in

28 januari 2022 18:06 Aangepast: 29 januari 2022 11:24
Bezoekers tonen een coronatoegangsbewijs-QR-code voorafgaand aan een bezoek aan een café en een theater. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

De beperkte geldigheid van het coronatoegangsbewijs gaat niet komende dinsdag, maar volgende week vrijdag in. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers aan de Tweede Kamer. Het herstelbewijs was tot nu toe een jaar geldig, een vaccinatiebewijs had zelfs geen houdbaarheidsdatum.

De geldigheid van het coronatoegangsbewijs wordt gelijkgetrokken met andere Europese landen. Voortaan is een vaccinatiebewijs nog 270 dagen geldig vanaf het moment van vaccineren en een herstelbewijs 180 dagen. Alle papieren bewijzen die tot nu toe zijn uitgegeven, vervallen per 1 april.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beperkte houdbaarheid coronapas 'voert druk op om boosterprik te halen'

Honderdduizenden raken bewijs kwijt

Eind november werd de geldigheidsduur van het herstelbewijs nog verdubbeld van 180 dagen naar 365 dagen. Daar komt per nu per 4 februari, in plaats van 1 februari, verandering in. Minister Kuipers heeft dat uitgesteld omdat de Kamer nog extra vragen had gesteld.

Eén van die vragenstellers was Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, die van de minister wilde weten waarom dit niet duidelijker is gecommuniceerd. Volgens Omtzigt komen honderdduizenden mensen die in de zomer een vaccinatie hebben gehaald, maar later geen booster, van de ene op de andere dag hun coronatoegangsbewijs kwijt.

Voor een groen vinkje in de CoronaCheck-app is straks een boostervaccin, recent herstelbewijs of negatieve testuitslag nodig.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore