Bijgelegd

Yesilgöz heeft 'goed gesprek' met Wilders na omstreden tweet over haar afkomst

27 januari 2022 21:48 Aangepast: 27 januari 2022 21:58
Dilan Yesilgöz en Geert Wilders in 2020 als collega-Kamerleden. Beeld © ANP

PVV-leider Geert Wilders en justitieminister Dilan Yesilgöz blijken gisteren te hebben gesproken over een tweet van Wilders waarin hij de Turkse afkomst van Yesilgöz hekelt. "Een VVD'er van Turkse afkomst op Justitie. En nu maar hopen dat ze mijn beveiliging niet opheft want het liefste zien ze me natuurlijk onder het gras verdwijnen", schreef de PVV-leider op 30 december vorig jaar.

Het gesprek dat Wilders en Yeşilgöz er gisteren over hadden, was 'goed en prettig', meldt de PVV-leider. De minister beaamt dat en bedankt Wilders.

Wat precies is besproken, is niet bekend. Een woordvoerder van de minister kan ook niet zeggen of Wilders excuses heeft gemaakt. De twee zouden afgelopen week al met elkaar praten, maar dat ging niet door vanwege een debat waarbij Yeşilgöz aanwezig moest zijn.

Eerder 'niets te bespreken'

Het was tot dusver nog niet van een gesprek gekomen, mede omdat Wilders niet reageerde op telefoontjes of appjes, zei Yeşilgöz bijna twee weken na de tweet. Sindsdien had ze niets van Wilders gehoord. De PVV-leider zei dat Yeşilgöz toen nog staatssecretaris voor Klimaat was en niet wist wat hij met haar te bespreken had.

De tweet kwam Wilders op grote woede van een aantal collega's te staan. Premier Mark Rutte, partijgenoot van Yeşilgöz, vond dat Wilders met zijn tweet 'door een grens is gezakt'. Ook vond hij het 'een lullig smoesje' waarom Wilders de telefoon niet opnam, zei hij tijdens een verhit debat in de Tweede Kamer:

Ook de coalitiepartijen pakten Wilders hard aan tijdens het debat over de regeringsverklaring. "Waarom wel het lef hebben om zo'n verwerpelijke tweet te sturen, maar niet om terug te bellen?" vroeg VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans.

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte had direct excuses gewild van Wilders. Die zijn er niet gekomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woedende reacties na uitspraken Wilders: 'Voorzitter, ik smeek u in te grijpen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore