Ga naar de inhoud
Tytsjerksteradiel

ChristenUnie schorst raadslid na verdenking zedenmisdrijf

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De ChristenUnie in Tytsjerksteradiel heeft het fractielidmaatschap van één van haar raadsleden geschorst omdat het raadslid wordt verdacht van een zedenmisdrijf. Volgens lokale nieuwssite Wâldnet zit Edwin van E. al een maand vast nadat hij mogelijk een seksdate had gemaakt met een elfjarig meisje.

Edwin van E. zit sinds 21 december vast. Zijn gevangenhouding is op 6 januari verlengd. Volgens de partij is de ernst van de verdenkingen zeer ernstig.

Verbijsterd

Hij stond ook op de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen. Inmiddels is Van E. van de kandidatenlijst geschrapt en geschorst als fractielid. Volgens de partij is hij, gezien de ernst van de verdenking, nu geen geloofwaardig vertegenwoordiger van de ChristenUnie. 

Fractievoorzitter van de ChristenUnie in Tytsjerksteradiel Douwe Hooijenga zegt dat hij 'verbijsterd' is dat 'ons raadslid Edwin van E. wordt vervolgd vanwege een zedenmisdrijf'. 

Veiligheid kinderen en jonge vrouwen waarborgen

Landelijk partijvoorzitter van de ChristenUnie Ankie van Tatenhove laat weten dat de partij zich inzet de veiligheid van iedereen, 'zeker van kinderen en jonge vrouwen, te waarborgen. We tillen er dan ook zwaar aan dat juist één van onze vertegenwoordigers nu van zo’n misdrijf wordt verdacht. We leven mee met het slachtoffer en haar omgeving'.

"Een verdenking van een zedenmisdrijf is een van de ernstigste verdenkingen die er bestaan. De verdachte wordt nu geschorst als fractielid, omdat hij niet geloofwaardig kan optreden als vertegenwoordiger van de ChristenUnie."

Bron: RTL Nieuws