Ga naar de inhoud
Keihard fraudebeleid

Verhoren parlementaire enquête over toeslagenaffaire in voorjaar 2023

Gedupeerden tijdens een demonstratie in Rotterdam. Beeld © ANP

De openbare verhoren van de parlementaire enquête over de toeslagenaffaire worden waarschijnlijk in het voorjaar van 2023 gehouden. Eind volgend jaar presenteert de enquêtecommissie dan haar eindverslag.

Dat staat in het onderzoeksvoorstel dat vanmiddag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Volgende week dinsdag wordt daarover gestemd, waarna de enquêtecommissie aan de slag kan.

Belangrijkste doel van de parlementaire enquête is om bloot te leggen hoe het kan dat onschuldige burgers de dupe zijn geworden van het fraudebeleid van de overheid. Of zoals de voorbereidende commissie het formuleert, om 'inzicht te krijgen in de werkwijze waarop de overheid fraude bestrijdt en daarbij is tekort geschoten in de dienstverlening aan een rechtsbescherming van burgers'.

Bekijk ook: RTL-journalist Pieter Klein beet zich vast in de toeslagenaffaire

02:42

In de toeslagenaffaire kwam aan het licht dat burgers door keihard fraudebeleid al bij een klein foutje alle toeslagen moesten terugbetalen, of onterecht als fraudeur werden bestempeld. Het bracht duizenden en duizenden burgers diep in de financiële problemen.

Ongekend onrecht

Een parlementaire ondervragingscommissie concludeerde eind 2020 al dat gedupeerde ouders ongekend onrecht is gedaan. In het eindrapport kregen de betrokken overheidsdiensten er al stevig van langs.

Snoeihard
Lees ook:
Snoeihard rapport: gedupeerden toeslagenaffaire is ongekend onrecht aangedaan

Ouders werden vermalen in de 'raderen van de uitvoering', zo luidde de conclusie. "Ze stonden machteloos tegenover machtige instituten van de rechtsstaat, die hen niet de bescherming boden die ze verdienden", schreef de commissie in haar rapport. Het leidde begin 2021 tot de val van het kabinet.

"Toch zijn nog veel vragen onbeantwoord", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Hoe het zo ver heeft kunnen komen. Waarom niet eerder is ingegrepen, ook al waren er al wel signalen dat onschuldige burgers de dupe waren van het harde fraudebeleid. En ook wat bijvoorbeeld de rol is geweest van de Tweede Kamer zelf."