Ga naar de inhoud
Tegen ongewenst gedrag

Tweede Kamer organiseert cursus tegen seksuele intimidatie

Voorzitter van de Tweede Kamer Vera Bergkamp. Beeld © ANP

Vanwege de actuele aandacht voor ongewenste intimiteiten heeft Kamervoorzitter Vera Bergkamp opnieuw aandacht gevraagd voor het tegengaan van zulk gedrag in het Tweede Kamergebouw. Bergkamp biedt alle Kamerleden en ambtenaren die in het Kamergebouw werken vanaf april een cursus 'omstanderinterventie' aan.

Die cursus moet helpen om ongewenst gedrag te voorkomen en moet omgangsvormen 'bespreekbaar maken'. "Feedback geven is een belangrijk onderdeel van een goed sociaal klimaat", schrijft Bergkamp aan de Tweede Kamer. "Alle medewerkers in de Tweede Kamer hebben recht op een veilige en plezierige werkplek waarin geen plaats is voor seksuele intimidatie, pesten of discriminatie", aldus Bergkamp.

Telefoon
Lees ook:
Telefoon roodgloeiend bij hulpinstanties na uitzending BOOS over seksueel wangedrag

Te veel signalen

In juni vorig jaar werd er onderzoek aangekondigd in de Tweede Kamer naar de sociale veiligheid in het Tweede Kamergebouw. Bergkamp zei toen dat er 'structureel te veel signalen' zijn dat mensen die in de Kamer werken daar 'sociale onveiligheid' ervaren. Het gaat niet alleen om seksuele intimidatie, maar bijvoorbeeld ook over pesten.

Dat onderzoek moest er komen na een oproep van Kamerleden en een brandbrief van zeventien organisaties, onder meer clubs die zich inzetten voor vrouwenrechten. Zij riepen het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer en voorzitter Bergkamp op om maatregelen te nemen om vrouwen die op het Binnenhof werken, beter te beschermen.

Advocaat legt uit: dit is wanneer seksueel grensoverschrijdend gedrag strafbaar is

02:45
Een ongewenste aanraking, opmerking of seksueel getint appje: het zijn vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Die kunnen strafbaar zijn, maar dat hoeft niet altijd. Strafrechtadvocaat Diantha van Eijsden legt uit hoe dat zit.

Onderzoek

Het bestuur moest zich volgens de organisaties niet 'verschuilen achter het argument dat er geen werkgever-werknemersrelatie bestaat tussen de Kamer en de individuele fractiemedewerkers die slachtoffer zijn geworden van grensoverschrijdend gedrag'.

Het onderzoek naar de sociale veiligheid dat afgelopen juni was aangekondigd, moet nog steeds beginnen.

In 2018 na de schandalen rond MeToo kondigde toenmalig voorzitter Arib een onderzoek aan naar seksuele intimidatie onder parlementariërs en hun medewerkers. Dat werd afgeblazen omdat 'een groot deel van de fracties' niet wilden meedoen.

VVD-Kamerlid
Lees ook:
VVD-Kamerlid Han ten Broeke weg: 'ongelijkwaardige' relatie met medewerkster

Vertrouwenspersonen

Op dit moment heeft de Tweede Kamer zes vertrouwenspersonen aangesteld bij wie ongewenst gedrag kan worden gemeld. Het gaat om vijf personen verbonden aan politieke fracties of aan het ambtenarenapparaat, en één externe vertrouwenspersoon. Ook de fracties van de politieke partijen hebben eigen vertrouwenspersonen.

In augustus 2018 stapte VVD-Kamerlid Han ten Broeke op vanwege een relatie met een jonge medewerkster van de fractie. "Het was niet oké, had niet mogen gebeuren en zal nooit meer gebeuren", zei Ten Broeke in een verklaring. Die relatie speelde zich in 2013 af.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.