Ga naar de inhoud
VVD zat met kwestie in maag

Ex-lid Hofstadgroep Sahla legt functie binnen VVD neer

Soumaya met VVD-coryfee Frits Bolkestein. Beeld © ANP

Ex-lid van de Hofstadgroep Soumaya Sahla legt haar werk neer als tafelvoorzitter van het justitienetwerk van de VVD. Dat meldt ze in een schriftelijke verklaring. Sahla blijft wel lid van de VVD. Ze zegt spijt te hebben van de 'zwarte bladzijden in mijn leven'.

Sahla was in het verleden lid van de Hofstadgroep, waar ook de moordenaar van Theo van Gogh toe behoorde. Ze werd veroordeeld tot drie jaar cel voor verboden wapenbezit en lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Sahla was al jaren actief voor de VVD. Sinds 2011 was Frits Bolkestein, de voormalige partijleider, haar mentor. Tijdens het debat over de regeringsverklaring vorige week, viel PVV-leider Geert Wilders de VVD hard aan vanwege de positie van Sahla binnen de partij. Ze was tafelvoorzitter van het justitienetwerk van de VVD. Vanuit die rol gaf ze de partij advies.

Met kwestie in haar maag

In het debat over de regeringsverklaring nam VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans het eerst nog voor haar op. De VVD'er benadrukte ook dat Sahla geen Kamerpas had noch in dienst was van de partij, maar dat ze puur als expert de partij adviseerde. 

Afgelopen weekend zei Hermans opeens dat ze met de 'kwestie in haar maag zat.'  "Ik vind dat wij hierover moeten nadenken. Het is een dilemma", zei Hermans.

Spijt

Sahla zegt dat nu in een verklaring dat ze spijt heeft van haar daden. "Ik wil aangesproken kunnen worden op een periode van zestien jaar waar ik niet trots op ben. Ik betreur de keuzes die ik toen heb gemaakt ten diepste. Die bladzijden heb ik lang geleden omgeslagen."

Vanwege de commotie die is ontstaan over haar en haar verleden kan ze haar werk voor de VVD niet meer goed doen, vervolgt ze. Daarom heeft ze besloten haar werk voor de partij neer te leggen.

Waarnemend partijvoorzitter Onno Hoes is blij met dit besluit. "Haar verklaring neemt het ongemak dat wij voelden weg." Dat ongemak kwam deels doordat Sahla nog nooit in het openbaar afstand had genomen van haar daden. Met haar verklaring vandaag doet ze dat alsnog.

Hand in eigen boezem

Hoes steekt ook de hand in eigen boezem en geeft toe dat het veel te lang heeft geduurd voordat de partij zich over de kwestie heeft gebogen. "Dat nemen we onszelf kwalijk." Sahla kan wel lid blijven van de VVD, benadrukt hij.

Soumaya Sahla is vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar. 

'VVD zwicht onder druk Wilders'

Politiek verslaggever Roel Schreinemachers: "De VVD heeft stevige standpunten over de aanpak van terroristen. PVV-leider Geert Wilders raakte met zijn kritiek op Sahla daarom een gevoelige snaar, zeker omdat ze nog nooit openlijk afstand had genomen van haar eerdere daden. De VVD zwicht nu onder druk van Wilders, want voordat hij de kwestie-Sahla aansneed was van ongemak binnen de partij over het ex-lid van de Hofstadgroep weinig te merken, zoals waarnemend partijvoorzitter Hoes ook toegeeft. Toen Wilders in december al Kamervragen stelde over Sahla had dat ook alarmbellen kunnen doen afgaan. Dat fractievoorzitter Hermans dit weekend al openlijk haar twijfels uitsprak over het ex-lid van de Hofstadgroep is ook niet fraai. Daarmee bezegelde ze eigenlijk al het lot van Sahla."

VVD-fractievoorzitter
Lees ook:
VVD-fractievoorzitter Hermans zit in maag met rol ex-lid Hofstadgroep