Coronapersconferentie

Kuipers: 'Nog langer met veel beperkingen leven beschadigt gezondheid en samenleving'

25 januari 2022 19:07 Aangepast: 26 januari 2022 05:32
Premier Rutte en minister Kuipers tijdens de persconferentie waar de versoepelingen zijn aangekondigd. Beeld © ANP

De versoepelingen van de coronamaatregelen die gisteren werden aangekondigd zijn een risico, zei minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers tijdens de persconferentie over de aanpak van de coronacrisis. "Maar nog langer met veel beperkingen leven beschadigt onze gezondheid en onze samenleving."

Kuipers wees erop dat er op dit moment een enorm hoog aantal besmettingen is. Het grootste probleem daarbij zijn de vele mensen die daardoor in quarantaine zitten. Hierdoor zitten 'continu bijna een half miljoen mensen thuis', omdat mensen zeven dagen in isolatie moeten als ze besmet zijn. Volgens Kuipers zijn de basisregels 'belangrijker dan ooit tevoren' bij deze hoge besmettingsaantallen.

Groot risico

Premier Rutte stelde dat het kabinet bewust de grenzen opzoekt van het mogelijke, vanwege de grote problemen en spanningen in de samenleving. Dit doet het kabinet omdat 'achter alle begrijpelijke noodkreten en acties zulke grote problemen en spanningen zitten', zegt hij.

Rutte erkent dat het kabinet een groot risico neemt met het loslaten van veel beperkingen. Hij hoopt daar niet over enkele weken weer op terug te hoeven komen. Om dat te voorkomen, is het vooral belangrijk dat iedereen de basismaatregelen naleeft en zich aan de nog bestaande regels houdt.

Het pakket met de nieuwe coronamaatregelen geldt in principe voor zes weken, zei Rutte. Over drie weken is er een nieuw 'weegmoment'. Hij hoopt dan niet op de rem te hoeven trappen, maar dat is niet uitgesloten. "Want", waarschuwde Rutte, "we doen vandaag iets heel spannends."

Versoepelingen

De afgelopen dagen was al bekend geworden dat het kabinet heeft besloten dat de horeca, cultuur en evenementen beperkt en onder voorwaarden de deuren weer mogen openen tot 22.00 uur. Alle sluitingstijden, dus ook voor supermarkten en andere winkels, komen daarmee op één lijn.

Bij de horeca is opgetogen gereageerd, zoals hieronder ook te zien is:

Verdergaand dan advies

Gisteren werd al duidelijk dat de versoepelingen verder gaan dan het Outbreak Management Team (OMT) heeft geadviseerd. In het advies waarop het kabinet zijn besluiten mede baseert stond dat het beter zou zijn om 'voor nu de avondsluiting niet later te laten ingaan dan 20.00 uur'. Daar wijkt het kabinet dus van af, al gaat het niet zo ver als de 23.00 uur waar vanuit de cultuursector voor wordt gepleit.

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad, waarin de voorzitters van de veiligheidsregio's verenigd zijn, hebben eerder deze week volgens voorzitter Hubert Bruls ook op eenduidige openings- en sluitingstijden aangedrongen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De versoepelingen op een rij: horeca, cultuur en sport krijgen weer meer ruimte

Evenementen

Voor zover gelegenheden weer open mogen, gelden wel maatregelen. Zo mogen evenementen binnen maximaal 1250 mensen toelaten mits zij een vaste zitplaats hebben, en buiten op hooguit een derde van de normale capaciteit.

Bij evenementen, in de horeca en op zogenoemde doorstroomlocaties zoals dierentuinen, moeten mensen wel een coronatoegangsbewijs laten zien. Ze moeten dus kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus (en vanaf februari eventueel zijn geboosterd), recent hersteld, of negatief getest.

Hoog aantal besmettingen

Het aantal besmettingen is nog altijd heel hoog. Tussen maandagochtend en gisterochtend zijn er ruim 54.000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is iets lager dan de circa 65.000 van maandag en zondag, maar het cijfer is vertekend doordat de computersystemen het hoge aantal positieve tests niet meer kunnen bijhouden. Tienduizenden mensen zijn wel positief getest maar staan nog niet geregistreerd.

Positief is dat de ziekenhuisbezetting blijft dalen. Besmettingen zijn er vooral bij jongeren tot dertig jaar.

Het aantal meldingen van sterfgevallen blijft de laatste tijd redelijk stabiel. Afgelopen dag kreeg het RIVM bericht dat negen mensen aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden. In de afgelopen week zijn 61 sterfgevallen gemeld, gemiddeld ongeveer negen per dag.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore