Kabinet besluit vandaag

OMT: geen quarantaine meer voor kinderen onder 13 zonder klachten

24 januari 2022 19:23 Aangepast: 25 januari 2022 00:15
Archieffoto Beeld © Richard Brocken / Hollandse Hoogte

Het OMT adviseert het quarantainebeleid te versoepelen. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven niet meer in quarantaine als ze in contact zijn geweest met een besmet persoon. Dat betekent dat basisscholen dus gewoon open kunnen blijven. Alleen bij klachten moeten kinderen nog thuisblijven. Oudere kinderen tot en met 18 jaar mogen gewoon naar school en sport als ze elke dag een zelftest doen.

De groep kinderen van 13 tot 18 jaar kan na contact met een besmet persoon ook kiezen om nog gebruik te maken van de huidige regels: vijf dagen in quarantaine en dan een PCR-test.

Vandaag wordt bekend of het kabinet deze versoepeling ook meeneemt. Dan is er weer een coronapersconferentie. De kans is groot dat dit gebeurt. Hier zijn de andere versoepelingen te lezen.

Versoepelen

Op dit moment moet een hele klas naar huis wanneer minstens drie leerlingen positief zijn getest op het coronavirus. De quarantaineregel leidt ertoe dat complete klassen thuiszitten. 

Daarom riepen bonden op tot het versoepelen van de regels. Volgens de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) zit bijna een kwart van de scholieren thuis door de maatregelen.

Wel krijgen oudere kinderen het advies om tien dagen na contact met een besmet persoon contact met ouderen en kwetsbaren te vermijden.

Bekijk ook: ventilatie niet op orde bij kwart scholen

Ventilatie niet op orde bij kwart scholen: kinderen krijgen les met open raam.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore