'Duimregeling' geldt weer

Examenleerlingen mogen ook dit jaar extra vak schrappen

24 januari 2022 18:14
Beeld © ANP

Eindexamenkandidaten kunnen vanwege de coronacrisis ook dit schooljaar weer gebruikmaken van versoepelingen, zoals het schrappen van een extra vak. Ook krijgen eindexamenleerlingen een extra herkansing én de mogelijkheid hun examens te spreiden over twee tijdvakken.

Dat heeft het kabinet besloten omdat deze leerlingen veel thuisonderwijs hebben gehad in hun voorbereidende jaar. 

Eerder werd al bekend dat eindexamenleerlingen ook een extra herkansing krijgen en de kans om hun examens te spreiden over twee tijdvakken. Deze zogeheten 'duimregeling' wilde het kabinet eigenlijk dit jaar niet meer invoeren. Daar kwam veel kritiek op. Nu besluit het ministerie van Onderwijs dat dus alsnog te doen. 

Wegstreepvak

Met deze regeling kunnen leerlingen ervoor kiezen om een onvoldoende voor een niet-kernvak niet mee te laten tellen voor hun totaalbeoordeling. Het wegstreepvak mag geen Nederlands, Engels of wiskunde zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eindexamens ook dit schooljaar in aangepaste vorm vanwege corona

Daarnaast zijn er extra maatregelen voor het vmbo en de staatsexamens. Vmbo-leerlingen hoeven niet drie of vier, maar twee onderdelen van het beroepsgerichte profielvak te doen met een centraal schriftelijk en praktisch examen. De twee andere onderdelen worden afgesloten met een schoolexamen.

Vertrouwenspersoon

Leerlingen die het staatsexamen doen, mogen naast de andere aanpassingen ook een vertrouwenspersoon meenemen naar het mondelinge examen.

De examenuitslagen voor havo en vwo worden een week eerder bekendgemaakt dan van het vmbo.

Bekijk ook: Twijfel bij leerlingen bij start eindexamens

Twijfel bij leerlingen bij start eindexamens: 'Veel informatie gemist'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore