Ga naar de inhoud
Vanaf woensdag

Kabinet wil horeca en cultuur open tot 22.00 uur, coronatoegangsbewijs verplicht

Premier Rutte tijdens het Catshuisoverleg

Het kabinet wil de cafés, restaurants, bioscopen, musea en theaters tot 22.00 uur openen. Ook mag er weer publiek bij sportwedstrijden. Bezoekers zijn alleen welkom met een coronatoegangsbewijs. Dat is de uitkomst van het Catshuisoverleg, melden politieke bronnen aan RTL Nieuws. De versoepelingen zullen woensdag al ingaan.

Alle sectoren mogen dan weer open tot 22:00 uur maar er wordt aan de opening wel de nodige voorwaarden gesteld. Zo moeten bezoekers een vaste zitplaats krijgen en zullen er weer mondkapjes gedragen moeten worden.

Ook binnen- en buitenevenementen zouden weer mogen. Binnen is het maximumaantal bezoekers 1250 met vaste zitplaatsen, buiten is eenderde van de normale capaciteit welkom. 

Coronapersconferentie

Het kabinet hakt morgen definitief de knoop door, dan loopt ook het huidige pakket aan maatregelen af. Vanavond is er nog een overleg met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad.

Morgen geven premier Rutte en zorgminister Ernst Kuipers om 19.00 uur dan weer een persconferentie.

Bekijk ook: 'De spanning giert door mijn lijf'

01:50
Medewerkers in de horeca verheugen zich op de aanstaande heropening.

Druk is groot

De druk op het kabinet om de cafés, restaurants, bioscopen, musea, theaters, sauna's en pretparken, weer te openen is groot. Niet alleen vanuit de samenleving en burgemeesters, maar ook vanuit de Tweede Kamer.

Supermarkten mogen ook weer tot 22:00 uur open, nu moeten de deuren van de supers om 20:00 uur dicht. Nachtclubs mogen nog niet open. 

Dit weekend werd al bekend dat het Outbreak Management Team (OMT) positief is over het heropenen van de horeca en cultuursector. Het OMT zou tot 20:00 uur hebben geadviseerd. 

Rutte
Lees ook:
Rutte is gematigd positief over versoepelen maar advies thuiswerken blijft

Hoog aantal besmettingen

Het aantal besmettingen is nog altijd heel hoog. Voor de tweede dag op rij zijn ongeveer 65.000 positieve uitslagen van coronatests geregistreerd. Premier Rutte was vrijdag 'hoopvol' over de versoepelingen, maar gaf ook een winstwaarschuwing vanwege het enorme hoge aantal besmettingen.

Positief is dat de ziekenhuisbezetting blijft dalen. Besmettingen zijn er vooral bij jongeren tot dertig jaar. Een ingewijde laat weten dat alles valt of staat bij de handhaving. "Burgemeesters moeten echt toezeggen dat er gehandhaafd gaat worden. Dat is echt belangrijk, anders is deze versoepeling een te groot risico."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Bron: RTL Nieuws