Ga naar de inhoud
Belangenverstrengeling

'Rutte was akkoord met lobbyende minister Cora van Nieuwenhuizen'

Voormalig minister Cora van Nieuwenhuizen. Beeld © ANP

Als het aan premier Mark Rutte had gelegen, hoefde Cora van Nieuwenhuizen niet vroegtijdig te stoppen met haar baan als minister vanwege een overstap naar de lobbysector. Rutte was al vroeg op de hoogte van haar nieuwe baan en keurde het aanblijven van zijn partijgenoot in eerste instantie goed.

Dat blijkt uit documenten die door een burger zijn opgevraagd via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), schrijft de Volkskrant vandaag.

Kamerbrief stond al klaar

VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen wekte vorige zomer veel verbazing door ontslag te nemen als minister en aan de slag te gaan bij lobbyclub Energie-Nederland. Deze vereniging behartigt onder andere de belangen van bedrijven als Eneco, Shell, Gazprom, BP en BAM Bouw en Techniek.

Premier Mark Rutte wist op 23 juli al van de nieuwe baan van Van Nieuwenhuizen, blijkt volgens de Volkskrant uit de stukken. Hij stemde ermee in dat zijn partijgenoot minister zou blijven tot het aantreden van een nieuw kabinet.

In een concept-Kamerbrief van Van Nieuwenhuizen zou daarover het volgende hebben gestaan: "Vanzelfsprekend moet daarbij worden geborgd dat elke mogelijke belangenverstrengeling in verband met mijn toekomstige functie wordt voorkomen".

Tóch
Lees ook:
Tóch lobbyverbod voor vertrekkende minister Van Nieuwenhuizen

Er kwam veel kritiek op het besluit van Van Nieuwenhuizen om vanuit de politiek over te stappen naar een lobbyvereniging, maar volgens haar paste de overstap binnen de geldende regels. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat liet destijds weten dat een zogenaamd lobbyverbod niet voor haar zou gelden.

Wél lobbyverbod

Premier Rutte veranderde begin september plotseling van mening en liet toen weten dat de voormalige minister wél een lobbyverbod zou krijgen. "Ministeries zullen uitdrukkelijk de bewindspersoon na het aftreden gedurende een periode van twee jaar niet aanvaarden als lobbyist", vertelde hij.

Uit de documenten wordt niet duidelijk waarom Rutte van mening veranderde over het aanblijven van Van Nieuwenhuizen. In een debat naar aanleiding van Kamervragen over de situatie, zei hij er in het najaar alleen het volgende over: "Op 26 augustus 2021 ben ik na nadere politieke weging tot het inzicht gekomen dat de benoeming niet goed samen gaat met het ambt van bewindspersoon."

Cora van Nieuwenhuizen is sinds 1 oktober de voorzitter van Vereniging Energie-Nederland, op 31 augustus vertrok ze als minister. Een woordvoerder van de ex-politica zegt tegen de Volkskrant dat Rutte het er tot 26 augustus mee eens was dat ze kon doorgaan als demissionair minister. "Dat klopt", stelde de woordvoerder. 

Cora
Lees ook:
Cora van Nieuwenhuizen (VVD) stapt op als minister van Infrastructuur