Wonen in buitenland

KLM moet belastingontwijking piloten tegengaan

21 januari 2022 18:46 Aangepast: 21 januari 2022 19:52
Piloten op Schiphol. Beeld © ANP

KLM moet belastingontwijking van piloten tegengaan. Honderden KLM-piloten wonen in het buitenland, vaak omdat ze daar minder belasting hoeven te betalen. KLM werkt daaraan mee, door hen gratis vervoer naar hun werk op Schiphol te bieden.

Om de coronacrisis door te komen krijgt KLM miljardensteun van de Nederlandse overheid. Een van de voorwaarden was dat een eind zou worden gemaakt aan belastingontwijking door KLM-piloten.

Zo'n 350 piloten wonen in het buitenland, blijkt uit onderzoek van staatsagent Jeroen Kremers, die toezicht houdt op de naleving van de voorwaarden van het steunpakket. Dat is elf procent van het totale aantal vliegers. Favoriet is Spanje, dat een gunstiger belastingklimaat kent dan Nederland.

Eén op de negen KLM-piloten woont in het buitenland. Eén op de negen KLM-piloten woont in het buitenland.

Gratis vluchten

Tweederde van die 350 piloten in het buitenland, woont in een land waar minder inkomstenbelasting wordt geheven dan in Nederland. Volgens Kremers  kan dit worden gezien als belastingontwijking, aangezien ze hun werk wel uitvoeren vanaf Schiphol. Van het cabinepersoneel woont vijf procent in het buitenland, overwegend in België. Dat zijn zo’n 330 mensen

KLM biedt werknemers die in het buitenland wonen gratis vluchten naar hun werkplek. Meestal is dat Schiphol. Daarmee wordt de drempel voor belastingontwijking verlaagd, concludeert de staatsagent.

Niet makkelijk

De staatsagent is in gesprek met KLM om tot een passende oplossing te komen, schrijft minister Kaag van Financiën aan de Tweede Kamer. Makkelijk is dat niet, omdat voor de luchtvaartmaatschappij moeilijk is vast te stellen of iemand om fiscale redenen in het buitenland woont of om andere redenen.

Wel kan KLM een maximum stellen aan de woon-werkvergoeding van piloten. Daarmee zou KLM belastingontwijking in ieder geval niet meer faciliteren. Gesprekken daarover met het bedrijf lopen nog.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KLM wil meer steun, maar staat houdt portemonnee dicht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore