Ga naar de inhoud
Grensoverschrijdend gedrag

Staatssecretaris Uslu wil in gesprek met De Mol: 'Gedrag moet worden aangepakt'

Staatssecretaris Gunay Uslu (Media) Beeld © ANP

Na de uitzending van BOOS over wangedrag bij de talentenshow The Voice wil staatssecretaris Gunay Uslu (Media) in gesprek met omroepen en mediamagnaat John de Mol.

Uslu werd 'misselijk' van de berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het programma. "Dit gedrag moet aangepakt worden", zegt de bewindsvrouw. Uslu begrijpt ook de kritiek op de houding van De Mol. "Het ligt niet aan de vrouwen. Mannen moeten hier echt hun verantwoordelijkheid nemen."

Bekijk hier de reactie van De Mol, die uitgebreid reageerde in de BOOS-uitzending:

John de Mol: 'In 2019 klacht over Rietbergen bekend, geen onderzoek ingesteld'

02:29
John de Mol reageerde in BOOS op de meldingen van wangedrag bij The Voice of Holland. De Mol was tot en met 2019 eindverantwoordelijk voor het programma dat hij ooit zelf bedacht.

Justitieminister Dilan Yesilgöz vindt dat slachtoffers van seksueel misbruik zichzelf nooit iets moeten verwijten. In een reactie op het schandaal rond The Voice zegt ze tegen de slachtoffers: "Het is niet jouw schuld. Het ligt nooit aan het slachtoffer." Volgens de bewindsvrouw 'kunnen we dat niet vaak genoeg herhalen'.

Op The Voice-zaak zelf kan ze verder niet ingaan, zegt Yesilgöz. Ze wil politie en justitie niet voor de voeten lopen. 

Schokkend, noemt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) de uitzending van BOOS. Volgens haar hebben werkgevers niet alleen een juridische, maar ook een morele verantwoordelijkheid om voor een veilig werkklimaat te zorgen.

Verplichte vertrouwenspersoon

Dat er naar het oordeel van De Mol voldoende 'loketten' waren om wangedrag te melden, kan op weinig begrip rekenen van de bewindsvrouwen. "Dan denk ik: dieper graven, meer vragen stellen", zegt Van Gennip.

Het verplicht stellen van een onafhankelijke vertrouwenspersoon is iets waar het kabinet al naar kijkt, zegt Van Gennip. Maar 'bij de meeste bedrijven die ik ken' is er al zo'n persoon.

BOOS-aflevering
Lees ook:
BOOS-aflevering over The Voice al meer dan 7 miljoen keer bekeken

In de BOOS-aflevering over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland deden negentien vrouwen hun verhaal over bandleider Jeroen Rietbergen, vijftien over een regisseur en er liggen twee aangiften tegen coach Ali B, waarvan een naar verluidt door een oud-kandidaat van het RTL-programma. Een van die aangiften is wegens verkrachting, zo vertelde de aanklaagster in de aflevering.

Eerder deze week legde Rietbergen zijn werk als bandleider neer. Hij erkende dat hij relaties van 'seksuele aard' met vrouwen heeft gehad die betrokken bij het programma waren. RTL legde het programma en de samenwerking met coach Ali B gedurende het onderzoek stil.

Woede
Lees ook:
Woede over uitspraak John de Mol over melden ongewenst gedrag: 'Victim blaming'