Cijfers zijn gunstig

Rutte: 'We hebben de hoop dat er de ruimte is om te versoepelen'

20 januari 2022 17:50 Aangepast: 20 januari 2022 21:03
Premier Mark Rutte

"We hebben de hoop dat er ruimte is om te versoepelen", zei premier Rutte tijdens het coronadebat. Behalve aan sportpubliek geeft het kabinet voorrang aan versoepelingen voor de cultuursector en de horeca. Rutte gaf wel een winstwaarschuwing.

Of er vanaf volgende week meer mogelijk is, hangt af van 'de cijfers die we krijgen.' De ontwikkelingen in de cijfers gaan wel in een 'gunstige richting'.

Rutte doelde op de cijfers die Jaap van Dissel vandaag tijdens de technische briefing had laten zien. De aannames die het RIVM gebruikte in de modellen en ervoor zorgden dat het demissionaire kabinet tot een zware lockdown besloot, waren 'te pessimistisch', zei Jaap van Dissel. 

Corona komt niet uit de spouwmuren

Volgende week dinsdag is er weer een persconferentie en wordt duidelijk of er verder versoepeld kan worden. De horeca en theaters zijn nog altijd gesloten. Als er volgende week versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk zijn, zal het kabinet erop aandringen dat alle protocollen die de laatste tijd ontwikkeld zijn ook echt worden nageleefd.  

"Want corona komt niet uit de spouwmuren", zei Rutte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kuipers: 'Wacht op advies OMT, omikron nog niet als griepje zien'

Vrijdag komt het Outbreak Management Team weer bijeen. Dinsdag geven Rutte en zorgminister Ernst Kuipers een persconferentie. CDA-Kamerlid Joba van den Berg vroeg eerder in het debat aan Rutte om vrijdag een signaal te geven aan de cultuursector en de horeca.

Cijfers gaan goed

Als de cijfers niet 'drastisch verslechteren' zouden die sectoren 29 januari weer open moeten kunnen, bepleitte Van den Berg. Maar zover wilde Rutte niet gaan. "Dat gaan we morgen niet zeggen. Ik ga niet verder dan ik nu ga."

De besmettingen zijn nog altijd hoog, maar het gaat goed in de ziekenhuizen, erkende Rutte.  "Maar of het doorzet daarvoor hebben we het OMT nodig. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore