Eerder greep ze niet in

Kamervoorzitter grijpt in vanwege inbreng Forum, debat geschorst

20 januari 2022 16:06 Aangepast: 20 januari 2022 21:00

Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft ingegrepen en het coronadebat stilgelegd omdat Forum-Kamerlid Gideon van Meijeren had opgeroepen tot wetteloosheid, het overtreden van de wet. "Dit accepteer ik niet", zei Bergkamp. De Kamervoorzitter kreeg eerder deze week nog kritiek omdat ze nauwelijks ingreep.

Van Meijeren was nog niet aan zijn bijdrage in het coronadebat begonnen, toen andere Kamerleden vroegen hem tekst en uitleg te geven over uitspraken die hij eerder deze maand deed. Het Forum-Kamerlid had gezegd dat hij de mensen die verantwoordelijk zijn voor het coronabeleid wilde 'opsporen, vervolgen en opsluiten.' 

Crimineel beleid

Eerder zei Bergkamp al tegen Van Meijeren dat hij niet moet spreken van 'crimineel beleid', tenzij hij ministers aanklaagt wegens ambtsmisdrijven. Het Forum-Kamerlid zei daarop: "Ik roep slechts op tot burgerlijke ongehoorzaamheid."

Zo'n oproep is in strijd met de regels van de Tweede Kamer en daarom greep de Kamervoorzitter in en legde zij het debat over de coronamaatregelen stil, zoals te zien is in deze video: 

Na de schorsing barstte een felle discussie los tussen Van Meijeren en een aantal andere Kamerleden. Daarna ging voorzitter Bergkamp één op één in conclaaf met het Forum-Kamerlid.

Ziek thuis

Nadat het debat ongeveer een halfuur was stilgelegd mocht Van Meijeren terugkeren in de vergaderzaal en mocht het Forum-Kamerlid zijn inbreng vervolgen. Nog meerdere keren moest Bergkamp kort ingrijpen. 

Het is niet de eerste keer het uit de hand loopt. Vorig jaar november dreigde Forummer  Pepijn van Houwelingen dat er 'tribunalen zouden komen', wijzend naar het coronabeleid zoals te zien is in deze video:

Kamervoorzitter Bergkamp kreeg eerder deze week nog zware kritiek omdat ze nauwelijks ingreep bij Geert Wilders. De PVV-leider ging vol op het orgel tijdens het debat over de Regeringsverklaring. Wilders deed enkele persoonlijke aanvallen en zei dat een hoofddoek niet thuishoort in de Tweede Kamer.

Vandaag greep de Kamervoorzitter dus wél in en gaven ook andere partijen hun weerwoord. Dat deden verschillende partijen overigens ook al bij Wilders.  

Mag een Kamerlid niet alles zeggen? 

Mag een Kamerlid dan niet alles zeggen; er is toch vrijheid van meningsuiting? In het Reglement van Orde, de spelregels van de Kamer, staat dat de voorzitter kan ingrijpen bij beledigingen of wetteloosheid. Dat mag de voorzitter zelf bepalen, ze kan dan echt een Kamerlid het woord ontnemen.

Nu schorste Bergkamp het debat en kwam Forum terug met de uitleg dat het protest geweldloos bedoeld is.   

Forum-leider Baudet zit overigens thuis. Vanwege corona. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamervoorzitter Bergkamp grijpt in: ze wil het dreigen van tribunalen niet meer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore