Komt van uitstel afstel?

Behandeling omstreden 2G-wetsvoorstel weer uitgesteld

19 januari 2022 14:23 Aangepast: 19 januari 2022 15:46
Mogelijk moet de horeca eerder dicht vanwege corona. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte

De kans dat de omstreden 2G-maatregel ooit nog wordt ingevoerd, lijkt met de dag kleiner te worden. De Tweede Kamer heeft de behandeling van het wetsvoorstel voor de invoering van een coronatoegangsbewijs op basis van 2G weer uitgesteld. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de maatregel op dit moment amper effect heeft op het terugdringen van het aantal besmettingen.

De Tweede Kamer heeft nog een aantal vragen over dit onderzoek en daarom is besloten eerst een extra schriftelijke vragenronde over het onderzoek te houden. Dat betekent dat de behandeling van deze omstreden maatregel voor de vierde keer wordt uitgesteld.

"Ik wil er gewoon zeker van zijn dat we nu echt rekenen met de allerlaatste gegevens", zegt PVV-kamerlid Fleur Agema, die om de extra vragenronde had gevraagd. "Het wordt steeds duidelijker dat de vaccins een stuk minder goed werken tegen de omikronvariant en dat betekent dat 2G steeds minder effectief wordt."

Technische briefing

Het CDA wil daarnaast een technische briefing van de onderzoekers. In afwachting van dat alles is de behandeling van het wetsvoorstel opnieuw doorgeschoven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw onderzoek: 2G is door omikron nauwelijks effectiever dan 3G

Het van de week verschenen onderzoek van TU Delft, UMC Utrecht en Erasmus MC concludeert dat het  2G-beleid momenteel nauwelijks effectiever is in de strijd tegen het aantal besmettingen dan het 3G-beleid. Bij 2G zijn alleen mensen die zijn genezen of gevaccineerd welkom in een kroeg of museum. 

Minimaal verschil

Omdat vaccinatie minder goed beschermt tegen een besmetting met omikron, werken het 2G- en 3G-beleid minder goed om het virus in de samenleving af te remmen. In de 'optimale situatie' kan 2G er momenteel volgens de onderzoekers voor zorgen dat het R-getal met 16 procent wordt verlaagd. Bij 3G is dit 15,3 procent, een minimaal verschil.

1G-beleid – iedereen geregeld testen – zou effectiever zijn. Het R-getal zou daardoor met 44,9 procent worden verlaagd. Maar dat betekent dus dat behalve thuis en op school, iedereen regelmatig een negatieve test moet overleggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kans op invoering omstreden 2G -maatregel slinkt na nieuw onderzoek

De kans dat 2G nog ingevoerd wordt, lijkt met de dag kleiner te worden. Het ministerie van Volksgezondheid wil de maatregel nog niet afschrijven, maar bij de meeste fracties is weinig enthousiasme voor het voorstel te bespeuren. Fracties die cruciaal zijn voor een meerderheid, zoals ChristenUnie, GroenLinks en de PvdA, zijn na het verschijnen van het onderzoek alleen maar kritischer geworden over het voorstel.

Gefronste wenkbrauwen

De PvdA, belangrijk voor een eventuele meerderheid in de Tweede Kamer, is niet principieel tegen 2G, maar deze studie zorgt ook bij die partij voor gefronste wenkbrauwen. "We waren al kritisch op deze maatregel en we zijn door dit onderzoek nog kritischer geworden", zegt Attje Kuiken, coronawoordvoerder van de partij. "Dit was het onderzoek waar we reikhalzend naar uitkeken."

Het kabinet wil nog niet inhoudelijk reageren op het onderzoek.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

RTL Nieiws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore