Tijdens debat regeringsverklaring

Rutte woest op Wilders over tweet afkomst minister: 'U zakte door een grens'

19 januari 2022 11:55 Aangepast: 19 januari 2022 12:25
Rutte en Wilders tijdens de botsing in het debat over de regeringsverklaring. Beeld © ANP

PVV-leider Geert Wilders is voor premier Mark Rutte 'door een grens gezakt' met zijn tweet over minister van Justitie Dilan Yesilgöz, waarin hij haar Turkse afkomst aanhaalt. Rutte heeft er geen goed woord voor over dat Wilders niet reageerde toen Yesilgöz hem hierover wilde bellen. "Zijn uitspraken hebben mij diep geraakt", zei Rutte.

"Een VVD-er van Turkse afkomst op Justitie. En nu maar hopen dat ze mijn beveiliging niet opheft want het liefste zien ze me natuurlijk onder het gras verdwijnen", twitterde de PVV-leider eind vorig jaar. Dinsdag vielen meerdere partijen in de Tweede Kamer hem al aan om het bericht.

Lullig smoesje

Rutte hekelt dat Wilders niet reageerde toen Yeşilgöz hem hierover wilde bellen. Dat Wilders de telefoon niet opnam omdat Yeşilgöz toen nog staatssecretaris was, noemt Rutte 'een lullig smoesje'.

"U debatteert op orkaankracht, maar in de persoonlijke verhoudingen heb ik u altijd gekend als iemand die de basale fatsoensnormen naleeft", zegt de premier tegen de PVV-leider. De afkomst van Yeşilgöz heeft volgens hem niets te maken met de beveiliging van Wilders of haar loyaliteit richting Nederland.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore