Premier Rutte kan nog geen garanties geven dat de koopkracht op peil wordt gebracht, in het bijzonder die van ouderen. De oppositie reageert boos. "Als u niets wilt doen, dan kunnen we hier een kort debat van maken", zei GroenLinks-leider Jesse Klaver.
Veel partijen vinden dat het kabinet ouderen in de kou laat staan door het AOW-plan. Het nieuwe kabinet Rutte IV wil het minimumloon wel verhogen, in stapjes met 7,5 procent, maar de AOW-uitkering niet mee laten stijgen. Oppositiepartijen vinden dat niet kunnen.
Kost jaarlijks 2,4 miljard
Premier Rutte wil op de tweede dag van het debat over de regeringsverklaring niet nu al toezeggen dat de AOW meestijgt met het hogere minimumloon. Hij wil wel met voorstellen komen over hoe de koopkracht van gepensioneerden op een andere manier kan worden hersteld, zo hintte hij op het verhogen van de ouderentoeslag. "Ik ga heel precies zijn vandaag, ik ga geen harde garantie geven", zei Rutte.
Als je de koppeling zal herstellen kost dat 2,4 miljard per jaar. "'Serieus geld", zei de premier. De AOW wordt betaald door werkenden, via het zogeheten 'omslagstelsel'. Iedereen die werkt staat een deel van zijn inkomen af aan de overheid. Als de AOW meestijgt zou dat miljarden kosten, en ook mensen ten goede komen met een goed aanvullend pensioen.
Al sinds de jaren tachtig stijgt de oudedagsvoorziening automatisch mee met het minimumloon. De gehele oppositie wil dat dit zo blijft.
Bekijk ook: Rutte woest op Wilders
Koopkracht andere groepen
Zowel oppositie- als coalitiepartijen zitten in hun maag met de koopkrachtplaatjes voor alle andere groepen. De meeste mensen gaan er in enkele tientjes op achteruit, blijft uit cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) en het Nibud.
Rutte erkent dat dit een tegenvaller is waar het kabinet iets op moet verzinnen. De afspraak was dat alle groepen er gemiddeld juist op vooruit moeten gaan. "Al kun je dat natuurlijk niet voor ieder individu garanderen", zei Rutte. De hoge inflatie, veroorzaakt door de gestegen energierekening maar ook door duurdere boodschappen, heeft daar een streep door gezet.
Rutte sprak van een 'uitgangspunt om toe te werken naar een positief koopkrachtbeeld ' en wil de inflatiecijfers afwachten. "Als we er vandaag niet uitkomen, dan wel de komende maanden."

Bezuiniging jeugdzorg?
Ook de bezuiniging op de jeugdzorg steekt veel partijen. Hierin krijgen zij bijval van gemeenten, die zeggen hiermee geen goede zorg te kunnen leveren.
Zolang de bezuiniging overeind blijft, willen ze niet met het kabinet praten over hoe de jeugdzorg verbeterd kan worden, schreef dagblad Trouw vorige week.
Hoe zit dat met de koopkracht?
Een gemiddeld stel met twee kinderen, van wie de ene partner 25.000 euro verdient en de andere 35.000 euro, gaat er gemiddeld 39 euro per maand op achteruit.
Het salaris stijgt weliswaar met 90 euro, en toeslagen voor de kinderen met 10 euro,
daar staat tegenover dat zo'n huishouden 8 euro meer gaat betalen voor de zieketekostenverzekering, en de prijsstijgingen kosten nog eens 131 euro