Door toeslagenaffaire

Omtzigt wil van Rutte duidelijkheid over uithuisplaatsingen

19 januari 2022 00:19 Aangepast: 19 januari 2022 00:30
Pieter Omtzigt, ter illustratie. Beeld © ANP

Pieter Omtzigt wil van premier Mark Rutte duidelijk te horen krijgen wat er precies gebeurd is met de honderden kinderen van gedupeerden in de toeslagenaffaire die uit huis zijn geplaatst. "De premier beloofde drie maanden geleden plechtig te zoeken naar de onderste steen", zei Omtzigt. Daar is weinig van terechtgekomen. "Hoe kijkt de premier daarnaar?"

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde in oktober dat tussen 2015 en 2020 meer dan 1100 kinderen zijn weggehaald bij ouders die slachtoffer waren van de ontspoorde jacht op fraude met de kinderopvangtoeslag. Rutte noemde dat toen 'zeer ernstig' en beloofde er snel bij de Tweede Kamer op terug te komen.

'Geen enkel kind herenigd'

"Wij vroegen hier Kamerbreed: kom met een onderzoek, help deze ouders. In de afgelopen drie maanden, geen onafhankelijk onderzoek en geen enkel kind is herenigd", stelt Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij wil weten hoe de premier daarnaar kijkt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inspecties gaan uithuisplaatsingen kinderen toeslagenouders onderzoeken

In de toeslagenaffaire werden tienduizenden ouders ten onrechte aangemerkt als fraudeur. Zij moesten enorme bedragen aan ontvangen toeslagen terugbetalen. Veel van hen kwamen daardoor in grote problemen. Zij verloren bijvoorbeeld hun woning, hun relatie liep stuk en sommigen konden daardoor ook niet meer voor hun kinderen zorgen.

Val van Rutte III

Het toeslagenschandaal leidde ruim een jaar geleden tot de val van het kabinet-Rutte III. Omtzigt speelde de afgelopen jaren als CDA-Kamerlid een sleutelrol bij de onthulling ervan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mogelijk herbeoordeling huidige uithuisplaatsingen kinderen toeslagenouders

Omtzigts kritische speurwerk werd hem met name door Rutte niet in dank afgenomen. In het eerste gesprek dat de VVD-leider na de verkiezingen voerde met de verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren werd zelfs gesproken over een 'functie elders' voor de net met ruim 340.000 voorkeursstemmen herkozen CDA'er.

Dat kwam uit doordat Ollongren op het Binnenhof met een duidelijk leesbare notitie onder de arm werd gefotografeerd. Omtzigt heeft het CDA inmiddels de rug toegekeerd. Hij is nu onafhankelijk Kamerlid.

Bekijk ook: toeslagenouder vertelt over uithuisplaatsing kinderen

De vier kinderen van Karin (niet haar echte naam) werden uit huis geplaatst. In deze video vertelt ze wat dat voor haar betekende.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore