Ga naar de inhoud
Kamerleden kritisch

Kans op invoering omstreden 2G -maatregel slinkt na nieuw onderzoek

Bezoekers tonen een coronatoegangsbewijs-QR-code voorafgaand aan een bezoek aan een café en een theater. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

De kans dat de Tweede Kamer instemt met de invoering van de zogeheten 2G-maatregel is geslonken na nieuw onderzoek over de effectiviteit. Regeringspartij ChristenUnie noemt het onderzoek 'een kantelpunt'. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zegt: "We waren al kritisch en nu zijn we extra kritisch geworden."

Veel Kamerleden keken reikhalzend uit naar het onderzoek van de TU Delft, Erasmus MC en UMC Utrecht over de effectiviteit van 2G. Bij 2G zijn alleen mensen die gevaccineerd zijn óf genezen van corona nog welkom in bijvoorbeeld horeca of musea.

Het onderzoek, vannacht naar de Tweede Kamer gestuurd, concludeert dat de invoering van 2G nauwelijks effectiever is in de strijd tegen het coronavirus dan het 3G-beleid. 1G-beleid – alleen een negatieve test geeft recht op toegang – zou effectiever zijn: het R-getal, de mate waarin mensen anderen besmetten met het virus, zou daardoor met 44,9 procent worden verlaagd.

Nieuw
Lees ook:
Nieuw onderzoek: 2G is door omikron nauwelijks effectiever dan 3G

De invoering van 2G ligt al tijden heel gevoelig in de Tweede Kamer. Regeringspartijen VVD en D66 zijn voorstander, coalitiegenoot CDA is kritisch en de ChristenUnie heeft er grote moeite mee. CU-Kamerlid Mirjam Bikker noemt het nieuwe onderzoek 'een kantelpunt in de discussie over hoe we de komende tijd met corona moeten omgaan'.

'Testen effectiever dan uitsluiten'

Bikker: "Een belangrijk argument is dat testen veel effectiever is dan het uitsluiten van mensen. 1G werkt beter dan 2G. Ons pleidooi voor zo veel mogelijk testen is nu wetenschappelijk getoetst en blijkt het meest effectief." De ChristenUnie wil zo veel mogelijk testen. "Waar 2G de samenleving verdeelt, is deze uitweg er een voor ons allemaal."

Het CDA wil nog niet op de zaak vooruitlopen en legt de bal bij het kabinet. 

Bekijk ook: Drie vragen over het 2G-beleid

03:35

De PvdA, belangrijk voor een eventuele meerderheid in de Tweede Kamer, is niet principieel tegen 2G, maar deze studie zorgt ook bij die partij voor gefronste wenkbrauwen. "We waren al kritisch op deze maatregel en we zijn door dit onderzoek nog kritischer geworden", zegt Attje Kuiken, coronawoordvoerder van de partij. "Dit was het onderzoek waar we reikhalzend naar uitkeken."

Kuiken is vooral benieuwd wat coronaminister Ernst Kuipers nu gaat doen. Zijn voorganger Hugo de Jonge wilde 2G in Nederland invoeren 'zodra het weer kan'. Het kabinet wil nog niet inhoudelijk reageren op het onderzoek. Donderdag is er weer een coronadebat. "Wij gaan de minister donderdag al fel bevragen", zegt Kuiken.

De
Lees ook:
De Jonge over 1G: iedereen testen voor toegang is lastig en erg duur

Wie al tegen de omstreden 2G-maatregel was, voelt zich gesteund door het onderzoek. De PVV heeft al afscheid genomen van de maatregel. "Het momentum kantelt. Doei 2G", zegt PVV-Kamerlid Fleur Agema. 

Laagdrempelig testen

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld: "Sinds september vraagt GroenLinks om nadere onderbouwing van de coronatoegangsbewijzen. Deze onderbouwing ligt er nu. Conclusie: veel testen (1G) is ondubbelzinnig effectiever dan 2G of 3G."

Ook GroenLinks blijft voorstander van laagdrempelig testen, zodat de samenleving zo veel mogelijk open kan.