Ga naar de inhoud
Kritiek op Kamervoorzitter

Woedende reacties na uitspraken Wilders: 'Voorzitter, ik smeek u in te grijpen'

Vera Bergkamp, voorzitter van Tweede Kamer, en Geert Wilders. Beeld © ANP

Veel partijen zijn woedend over de uitspraken van Geert Wilders en willen dat de Tweede Kamervoorzitter ingrijpt. "Ik smeek u om in te grijpen", zei Sylvana Simons (BIJ1) tegen Kamervoorzitter Vera Bergkamp . Wilders deed enkele persoonlijke aanvallen en zei dat een hoofddoek niet thuishoort in de Tweede Kamer.

PVV-leider Wilders was de eerste spreker van het debat waarin het nieuwe regeerakkoord wordt besproken. Het eerste uur van het debat verliep enorm chaotisch. Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver zijn partijen veel te lang te soft geweest voor Wilders.

"Handhaaf", riep de GroenLinks-leider tegen Kamervoorzitter Bergkamp. "U bent voorzitter van de Kamer en hoeder van de democratische rechtstaat." De persoonlijke aanvallen op Kamerleden, maar ook op de pers, gaan volgens Klaver de grenzen van de rechtsstaat over. Wilders noemde de pers 'lakeien van de macht.'

U bent scheidsrechter

"Een aantal Kamerleden smeekt u hier bijna om in te grijpen", zei Sylvana Simons van BIJ1 tegenover de Kamervoorzitter. Het is immers aan Bergkamp om 'een veilige werkplek te creëren voor mensen die zijn verkozen', vindt Simons. Zij vindt de uitspraken van Wilders 'racistisch' en 'ophitsend.'

Ook Pieter Omtzigt viel de Kamervoorzitter hard aan. De voorzitter is 'scheidsrechter, en geen procesbegeleider', zei hij. "Als er op enkels wordt getrapt en een scheidsrechter telkens foei foei zegt, maar niet ingrijpt met gele of rode kaarten, gebeurt er niets." 

Felle kritiek op Kamervoorzitter over passief gedrag jegens Wilders

02:26

Geert Wilders hekelde tijdens zijn inbreng onder meer 'Kamerleden met een hoofddoek'. De Kamervoorzitter noemde het daarop niet respectvol om zo over een collega te praten en anderen vielen haar bij.

Ontspoorde

Ook sprak de PVV-leider minutenlang over VVD-adviseur Soumaya Sahla, die in 2005 gearresteerd werd voor betrokkenheid bij de zogeheten Hofstadgroep en later veroordeeld werd tot drie jaar celstraf. Inmiddels zet zij zich juist in om radicalisering tegen te gaan.

Wilders noemde haar 'een veroordeelde terrorist die in de Kamer loopt'. Het debat ontspoorde toen Wilders ook Soumaya's zus Fonda, nu D66-Kamerlid, erbij betrok.

Verhit debat

Meerdere partijen vonden de uitspraken van Wilders te ver gaan. VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans benadrukte dat Soumaya Sahla niet voor de VVD-fractie werkt en dus geen toegang heeft tot het Kamergebouw. Ook verwerpt ze de verwijten. "We moeten iedereen beoordelen op de bijdrage aan het debat."

Premier
Lees ook:
Premier Rutte: 'Publieke debat verhardt, maar lang niet iedereen is boos'

Ook een tweet over de nieuwe minister van Dilan Yeşilgöz (Justitie) zorgde voor ophef. 'Een VVD-er van Turkse afkomst op Justitie. En nu maar hopen dat ze mijn beveiliging niet opheft want het liefste zien ze me natuurlijk onder het gras verdwijnen', twitterde de PVV-leider op 30 december vorig jaar.

Yeşilgöz nam een dag later contact op met Wilders om erover praten, maar hij reageerde niet op haar oproep. "Ze was toen staatssecretaris voor Klimaat, wat moest ik daarmee?", zei Wilders. 

Wilders vervolgde en zei dat hij geen enkele afspraak terug wil nemen. 

Frits Wester: 'Dit moet niet lang te duren'

"De onvrede over het niet optreden door Kamervoorzitter Vera Bergkamp tegen Geert Wilders wordt Kamerbreed gedeeld. En het is niet de eerste keer dat de Kamer vindt dat Bergkamp haar gezag veel meer moet laten gelden. Bergkamp, nu tien maanden voorzitter, is nog duidelijk zoekende hoe ze het steeds harder wordende debat in goede banen moet leiden. Dit moet niet te lang meer duren, want het is anders wachten tot het binnenkort een keer compleet ontspoort."