Ga naar de inhoud
Eerste debat nieuwe regering

Premier Rutte: 'Publieke debat verhardt, maar lang niet iedereen is boos'

Premier Rutte liep alweer met een mondkapje op tijdens het debat.

Premier Rutte begint in zijn regeringsverklaring met de constatering dat in de coronaperiode de spanningen in de samenleving zijn toegenomen. "De onvrede sluimert", zei Rutte. Maar de meeste mensen zijn niet 'de hele tijd boos' en 'maken er elke dag het beste van". Die mensen zijn 'misschien minder hoorbaar, maar verdienen onze steun'.

De premier deed ook een oproep aan de Tweede Kamer: "We moeten ons verzetten tegen iedere poging om maatschappelijke spanningen doelbewust verder aan te wakkeren." Rutte keurt het af als 'wanneer harde wetenschappelijke kennis wordt afgedaan als: ook maar een mening.' Ook mag men het 'niet normaal' gaan vinden om 'democratisch genomen besluiten te ondergraven, vindt de premier. 

Meerdere Forum-politici riepen in de Tweede Kamer op tot 'burgerlijke ongehoorzaamheid' als het aankwam op de coronaregels. In de Tweede Kamer dreigde FVD'er Pepijn van Houwelingen onlangs dat er 'tribunalen zouden komen', wijzend naar het coronabeleid zoals te zien is in deze video:

Kamervoorzitter Bergkamp grijpt in: ze wil het dreigen van tribunalen niet meer

03:38

Nieuw kabinet 

Premier Rutte geeft toe dat een deel van het land gepolariseerd is en ontevreden is over de macht. Het publieke en politieke debat verhardt, zei hij tijdens zijn regeringsverklaring.

Nederland is nog altijd een 'sociaal verbonden land', zei de premier. De meeste mensen zijn niet 'de hele tijd boos' en 'maken er elke dag het beste van'. Die mensen zijn "misschien minder hoorbaar, maar verdienen onze steun."

De premier richtte zich ook specifiek op het debat in de Tweede Kamer. Hij maant politici 'scherp op de inhoud maar respectvol in het persoonlijke' te debatteren. Zijn kabinet zal moeten samenwerken met de oppositie, omdat het geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Rutte stak, zoals hij dat vaker moest doen, dan ook een hand uit naar de oppositie.

Ook in het kader van de nieuwe politieke cultuur hoopt hij op 'meer onderling vertrouwen en in de politiek als geheel.'

Ministersploeg
Lees ook:
Ministersploeg komt om in vastgoed: meer dan de helft heeft extra huizen

Nieuwe plannen 

De Tweede Kamer debatteert vandaag en morgen over de de plannen van het nieuwe kabinet Rutte IV. In dat akkoord staan 'grote ambities' die vragen om 'gepaste realiteitszin', gaf Rutte toe. "Niet alles kan tegelijkertijd. Het zijn alleen nog woorden op papier en we moeten het in de praktijk nog laten zien."

Dat de plannen nog niet zijn uitgewerkt, past evenwel bij de nieuwe politieke cultuur waar veel partijen naar verlangen, benadrukt Rutte. Vakministers 'gaan hun oor te luisteren leggen, binnen én buiten Den Haag', waarna ze in debat gaan met de Tweede Kamer.

Bekijk ook: Via een scherm en in het Fries: nieuwe minister beedigd

01:57